latinica  ћирилица
25/10/2023 |  22:12 | Аутор: РТРС

Требиње: Изложба "Прећутани злочин" Музеја жртава геноцида из Београда

У Музеју Херцеговине у Требињу отворена је изложба "Прећутани злочин" Музеја жртава геноцида из Београда. Поставка се бави злочинима албанских квислинга над Србима и Јеврејима током Другог свјетског рата, а о којима се ни данас не зна довољно.
Изложба - Прећутани злочини - Фото: РТРС
Изложба - Прећутани злочиниФото: РТРС

Српски и јеврејски народ на Косову и Метохији у Другом свјетском рату већином је страдао у директном терору који су починиле албанске квислиншке формације самостално или под командом окупаторских војски. У том периоду трпјели су хапшења и тешка злостављања, пљачке, паљевине, силовања, убиства и прогон.

- 10.000 страдалих и 100.000 протјераних иако је то формално гледано нека врста ратног злочина, ови злочини Албанаца имају елементе геноцидности. Међутим у прекси се показало да су Срби извршили геноцид над њима што није тачно, ми са овом изложом то документујемо и показујемо - каже Ненад Антонијевић, аутор изложбе.

Поставка садржи двадесетак паноа са великим текстуалним легендама, фотографије страдања, архивске предмете, оружје, народну ношњу… Циљ изложбе је, каже аутор, да отвори теме о којима се дуго ћутало.

- Нису страдали само старосједеоци са Косва већ и велики број колониста и насељеника, а по истраживањима бар 50 процената тих Срба су били из Црне Горе и Херцеговине - додао је Антонијевић.

Ивана Грујић, директор Музеја Херцеговине у Требињу, каже да је Други свјетски рат био и те како тежак за српски народ.

- Сам Други свјетски рат је на свим подручјима однио многобројне жртве и многобројне цивиле, то није само била антифашистичка борба, него нажалост и борба за неке територије које су покушаване да буду истребљене када је у питању наш народ - истакал је Грујићева.

За реализацију ауторске изложбе "Прећутани злочин" осим грађе којом располаже Музеј жртава геноцида из Београда, коришћена је и грађа Архива Југославије, Војног и Етнографског музеја. Ово је први пут да изложба "Прећутани злочин" гостује у Републици Српској.