latinica  ћирилица
25/10/2023 |  18:13 ⇒ 22:45 | Аутор: РТРС

У Зворнику велики народни митинг "Бранимо Српску"; Позив на јединство и одлучност (ФОТО/ВИДЕО)

У Зворнику је одржан народни митинг "Бранимо Српску". Окупљени су позвали на јединство и одлучност да се одбрани оно што је Републици Српској загарантовано Дејтоном.
Народни митинг у Зворнику - Фото: РТРС
Народни митинг у ЗворникуФото: РТРС

На митингу се окупило више од 4.000 грађана.

Градоначелник Зворника Бојан Ивановић позвао је на јединство.

-Да кажемо "не" насртајима на наше институције и званичнике. Од тога зависи опстанак наше Републике Српске - поручио је Ивановић.

Каже да је обавеза бранити идентитет.

- Ово је тренутак кадда морамо бити заједно ради будућности наше дјеце. Република Српска је кључна за очување и заштиту  идентитета српског народа - истакао је Ивановић током говора на митингу.

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић истакла је да ће Српска побиједити.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

- Сваки пут кад смо имали кризну ситуацију, а наш народ био је заједно уз своје институције, ми смо побиједили. И овај пут побјеђује Република Српска, и не само зато што је то рекао Зворник, већ је то рекла све и једна општина и град у нашој Ррпублици Српској - каже она.

Зато што, каже Цвијановићева, знамо вриједности и важности институција, знамо колико је битно и колико је преломни моменат сада да ли ћемо или нећемо имати будућност.

 

- А, ми смо овдје да покажемо да ћемо имати будућност - поручила је Цвијановићева.

Предсједник Владе Републике Српске  Радован Вишковић истакао је да је величанстеана слика из Зворника послала јасну поруку.

- Не може нико понижавати предсједника Републике Српске. Ако понизите предсједника, онда су понижени сви грађани Српске. Нећемо дозволити предсједнику да се појављујуе у монтираном процесу у Сарајаву и нећемо дозволити понижавање институција Српске - поручио је Вишковић.

Позвао је на поштовање Устава и Дејтонског споразума.

Предсједник НСРС и Уједињене Српске Ненад Стевандић истакао је да предсједник Републике Српске прогласио указе о два закона које су му послали из Парламента Српске.

-  Да Додик то није учинио, прекршио би Устав и изневјерио наше гласове. Он је бирао између сарајевске замке и поштовања свог народа - поручио је Стевандић.

Нагласио је да нема замјене за слободу.

- Слобода значи да ми бирамо предсједника Српске и све остале званичнике Српске - поручио је Стевандић.

Лидер Социјслистичке партије Петар Ђокић нагласио је да је народ Републике Српске одлучан да брани своје институције, те да онима који су креирали Дејтонски споразум и оставили простор за манипулацију поручује да престане са тим манипулативним послом јер не даје резултате.

- Покушај да суде предсједнику Републике Српске Милораду Додику довољно говори колико су дрски и колико желе манипулисати овим простором и народом - рекао је Ђокић.

Предсједник НПС-а и посланик у НСРС Дарко Бањац рекао је да Српска има право да брани свог предсједника.

- Грађани Српске бирају предсједника Републике и грађани су одлучни да своје право одбране - поручио је Бањац.

Скупу су присуствовали српски члан Пресједништва БиХ Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, премијер Радован Вишковић, министри рада и борачко-инвалидске заштите Данијел Егић, енергетике и рударства Петар Ђокић, трговине и туризма Денис Шулић, просвјете и културе Жељка Стојичић, као и шеф кабинета предсједника Српске Данијел Драгичевић.

Присутни су били и представници партија коалиционих партнера СНСД-а, начелници општина Власеница Мирослав Краљевић, Милићи Марко Савић, Братунац Лазар Продановић, Сребренице Младен Грујичић, предсједник Обора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ Ђорђе Радановић, као и градоначелник Бојан Ивановић.

Претходни народни митинг под називом "Бранимо Српску", на коме је пружена подршка институцијама Српске у одбрани надлежности Републике Српске, одржана је у понедјељак у Требињу.

Народни митинг под називом "Бранимо Српску" на коме ће бити пружена подршка институцијама Српске у одбрани надлежности Републике Српске биће одржан сутра у Добоју.

Из добојског Градског одбора СНСД-а позвали су грађане да дођу на скуп и заједно пруже подршку институцијама у одбрани надлежности Републике Српске.

На митингу ће присуствовати и највиши званичници Републике Српске, српски представници у заједничким институцијама БиХ, као и други гости.

Народни митинг почеће у 18.00 часова на рукометном стадиону.