latinica  ћирилица
21/10/2023 |  19:50 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Хоће ли на Мајевици бити отворен рудник? (ВИДЕО)

Након три године, швајцарска компанија Аркор АГ завршила је сва истраживања за откривање налазишта минералних сировина на Мајевици. Највише има магнезијума, калијума, литијума и борона. Најава отварања рудника, очекивано, подијелила је јавност у Лопарама.
Лопаре - Фото: РТРС
ЛопареФото: РТРС

Иако су дошли да траже литијум, ни слутили нису да ће на обронцима Мајевице пронаћи магнезијум. Геолошка истарживања на Мајевици швајцарској компанији Аркор одобрило је Министарство енергетике и рударства Републике Српске. Јавност у Лопарама је подијељена. Дан почиње и завршава причом за и против рудника.

Директор компаније Аркор Владимир Рудић тврди да неће доћи до загађења воде, ваздуха и земљишта и да то неће негативно утицати на живот у Лопарама. Најављује и отварање нових радних мјеста.

Лопаре, рубна и изразито неразвијена општина, помало је заборављена од свих. Отврање рудника значајно би опоравио ионако сиромашан буџет локалне заједнице. Очекивани приход општине Лопаре по основу концесионе накнаде би износио близу 20 милиона КМ годишње.

Пут од истраживања до отварања рудника је изузетно дуг. Потребно је добити концесију, израдити студију економске оправданости, пројектну документацију, еколошку дозволy и све се то реализује кроз израду студије утицаја на животну средину. Тек након свих извјештаја и доказа да експлоатација руда неће значајно утицати на животну средину, биће донесена одлука да ли ће се рудник отворити или не.