latinica  ћирилица
15/10/2023 |  07:58 ⇒ 07:58 | Аутор: ТАНЈУГ

Ванредни састанак Европског савјета о рату Израела и Хамаса 17. октобра

Предсједник Европског савјета Шарл Мишел саопштио је да ће у уторак, 17. октобра, бити одржан ванредни видео-састанак лидера Европске уније током којег ће се разговарати о рату Израела и палестинске милитантне групе Хамас.
Европска унија - Фото: РТРС
Европска унијаФото: РТРС

- Хамасови брутални терористички напади на Израел прошле суботе довели су до трагичног губитка преко хиљаду невиних израелских цивила. Таоци морају бити пуштени одмах и без икаквих предуслова. Нема оправдања за терор - наводи се у Мишеловом саопштењу.

Он је додао да је ЕУ у потпуности солидарна са израелским народом и жртвама терористичких напада и нагласио да Израел има право да се брани у складу са међународним правом.

Мишел је навео да се истовремено у Појасу Газе одвијају трагичне сцене "које су резултат опсаде и недостатка основних потрепштина у комбинацији са гранатирањем".

- Од највеће је важности да Европски савјет, у складу са уговорима и нашим вриједностима, усагласи заједничку позицију и успостави јасан јединствени правац деловања који одражава сложеност ситуације - навео је Мишел.