latinica  ћирилица
11/10/2023 |  08:18 ⇒ 09:24 | Аутор: РТРС

Французи заинтересовани за геотермалне потенцијале Српске (ВИДЕО)

Предсједник француског геотермалног удружења АФПГ и специјални савјетник министра енергетике Француске Жан Жак Граф, који је јуче боравио у Републици Српској, заинтересован је за геотермалне потенцијале Српске и топлификацију градова, рекао је замјеник директора Републичког завода за геолошка истраживања Српске Цвјетко Сандић.
Цвјетко Сандић - Фото: РТРС
Цвјетко СандићФото: РТРС

Граф је јуче, након састанка са предсједником Српске Милорадом Додиком и министром енергетике и рударства Петром Ђокићем, заједно са директором компаније Геосејф из Београда Миланом Мариновићем посјетио Геолошки завод Републике Српске.

- Циљ француске делегације био је упознавање са геотермалним потенцијалима Републике Српске. Граф је иначе директор кластер компаније која обухвата 22 чланице, између осталог и Француски геолошки завод, који је један од најбољих у Европи. Они су толико опремљени да могу систем топлификације града спровести од почетног стадијума, до крајњег корисника, како би се рекло, по систему "кључ у руке" - рекао је Сандић за РТРС. 

Сандић је рекао да Републички завод стоји на располагању са све информације и потенцијалну сарадњу, којој се нада.

Он је истакао да су хидрогеолошка истраживања до сада показала потенцијал Бањалуке, Бијељине и Вишеграда, додајући д аније искључено да постоји још подручја са геотермалним изворима и могућношћу црпљења ове енергије.

- Ови људи који су јуче били код нас генерално нису заинтересовани за бањско-рекреативни и спа туризам, већ, у духу енергетске транзиције, конкретно за топлификацију градова - нагласио је Сандић.