latinica  ћирилица
04/10/2023 |  21:28 ⇒ 21:31 | Аутор: Б92

Вече пуно голова у ЛШ - преокрети Атлетика и Шахтјора

У прва два меча другог дана другог кола Лиге шампиона, Атлетико Мадрид и Шахтјор су славили сензационалне побједе.
Атлетико Мадрид-Фејнорд (Фото: EPA-EFE/KIKO HUESCA) -
Атлетико Мадрид-Фејнорд (Фото: EPA-EFE/KIKO HUESCA)

"Јорганџије" су на свом стадиону савладали Фејенорд, након што су два пута губили. На крају је било 3:2 (2:2) и тиме је тим Дијега Симеонеа преузео прво мјесто у групи Е.

Голеаду на "Ванда Метрополитано" стадиону започео је – аутогол. Јан Облак је одбранио шут Јапанца Уеде, али је на ту лопту несрећно налетио Марио Ермосо и она је волшебно завршила у мрежи.

Али, вођство Холанђана потрајало је само пет минута, јер је Алваро Мората донио изједначење. Гол је најприје поништен, јер је претходно лопта ишла ка Саулу који је био у офсајду.

Међутим, испред њега је Дитер играо лоптом далеко од Саула и намјестио је на ногу Морати. Судија је гледао ВАР снимак и процијенио да Саул није утицао на игру, те је гол признат.

Није то тргло Атлетико и наставили су домаћи да играју доста смушено. Казна је стигла у 34. минуту.

Тада је Ханцко шутирао послије центаршута из слободног ударца, Облак је први ударац одбранио, али одбитак није могао и то је било 1:2.

Атлетико је поново морао да "спушта ручну" и имао је среће да дође до новог поравнања у четвртом минуту надокнаде.

Тада је Антоан Гризман практично "полумаказицама" успио да искористи смушеност одбране Фејенорда и мајсторски донесе 2:2 на полувремену.

Атлетико се на то надовезао послије само три минута игре у наставку, када је први пут повео.

Опет је јунак постао Алваро Мората, који је искористио сјајан пас са десне стране и само поставио ногу за вођство Шпанаца од 3:2.

И онда, као што смо много пута до сада виђали, Симеоне је затворио утакмицу и исти резултат је остао до самог краја меча.

У групи Х, Антверпен је имао све у својим рукама, вођство од 2:0 на полувремену, а доживио је пораз од Шахтјора резултатом 3:2.

У сличном сценарију, као што је Брага срушила Унион у уторак увече у Берлину, домаћи тим је водио головима Албанца Мује у 3. и Баликвише у 33. минуту.

Међутим, то није било довољно Белгијанцима. Послије три минута игре у наставку Данило Сикан је смањио на 2:1.

Шахтјор је наставио да притиска све лошијег домаћина и то му се до краја обилато исплатило.

Најприје је у 71. минуту Ракицки извео слободан ударац и имао среће да лопта некога закачи и тако превари голмана и заврши у мрежи.

Прави шок за Антверпен претворио се у ледено туширање пет минута касније. Јер, десило се нешто што се ријетко виђа и на фудбалу испред зграде.

Јурио је голман белгијског тима лопту која би завршила у гол-ауту, стигао је, али и набацио на ногу играча Шахтјора, који је проиграо Сикана и он доноси потпуни преокрет – 2:3!

Тајац на стадиону је био нестваран, али су тек тада кренули напади домаћих. Низали су се атаци, све до 96. минута, када је досуђен пенал због играња руком Тараса Степаненка.

Словенац Раде Обренович није имао дилему, потврдио је то и ВАР док је Тоби Алдервејлер поставио лопту на "бијелу тачку"...

И онда је човјек, који је голом у надокнади против Генка донио титулу Антверпену послије 66 година, шутнуо катастрофалан пенал и додијелио побједу Шахтјору.