latinica  ћирилица
03/10/2023 |  19:03 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Коме смета суверенистичка политика Српске и пријатељска веза са Мађарском? (ВИДЕО)

Сусрет предсједника Српске Милорада Додика са мађарским премијером Виктором Орбаном поново је покренуо сарајевску политичку и медијску хајку на Републику Српску. Суверенистичку политику Српске називају "режимском". У негативном контексту, поистовјећују је са мађарском и руском. Коме смета суверенистичка политика Српске и појединих чланица Европске уније и може ли прозападна политичка идеологија дугорочно опстати?
Додик и Орбан - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Додик и ОрбанФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

У покушају кидања пријатељских веза Српске са Мађарском, Сарајево удара са свих фронтова. Истрајни су да у јавном простору креирају негативну слику о традиционалној, суверенистичкој политици коју заступају, па је називају "проруском", "режимском" и "савезничком". Корак даље отишао је министар одбране у Савјету министара Зукан Хелез и наводну "режимску политику Српске" искористио као објашњење зашто лобира да на челу Еуфора у БиХ остане Аустријанац. Иако би команду, према ротацији, требало да преузме Мађарска.

- Па бићу крајње отворен. Зато што долази заповједник из Мађарске. Обзиром на ставове Орбана и подршке Русији током агресије у Украјини и става око БиХ и да је на страни Милорада Додика морамо реаговати и да покушамо то спријечити. Овај режим Орбана је сличан режиму Милорада Додика, овога из Бјелорусије, режиму Путина итд. Зато и јесу савезници - истакао је Хелез.

Политика о којој говори Хелез заснована је на очувању традиционалних вриједности - писма, културе, историје. Све оно што Запад, на челу са Бриселом и Вашингтоном, жели да уништи. Зато се и Српска, и Мађарска противе западним наметнутим рјешењима на Балкану.

- Ја немам проблем разговарати с било ким, али сви морају да рачунају да смо спремни када они нешто разговарају мимо нас, за нас, да смо спремни да то "а приори" одбијамо, јер је то увијек на штету нас и није прилагођено нама - каже Додик.

Политиколози уочавају да је нервоза политичког Сарајева, због добрих односа које Српска гради, потврда њихове идеолошке везе са Америком.

- На њих се сад преноси нервоза и хистерија, која долази из Вашингтона. Зато су они екстремно против свакога ко нешто каже рђаво за НАТО, и ко каже да рат у Украјини није требао и ко има другачији поглед на међународне односе - рекао је виши научни сарадник Института за међународну политику и привреду Душан Пророковић.

С друге стране, кажу, бошњачке политичаре обесхрабрује то што упркос међународним притисцима Српска није изолована. Напротив.

- Ова иницијатива да се преузму пројекти које је Њемачка обуставила у РС показује да ипак Мађарска постаје једна контратежа Европској унији. Размишљају о интересима своје земље и размишљају другачије од онога како фактуришу Брисел и Вашингтон - додаје политиколог Војислав Савић.

Другачије размишљају и грађани Словачке, који су на ванредним парламентарним изборима изгасали побједу странци СМЕР, бившег словачког премијера Роберта Фица. Подржали су кампању, током које је Фицо гласно критиковао санкције против Русије и обећао да ће зауставити војну помоћ Украјини.

- Словачка и људи у Словачкој имају озбиљније проблеме од Украјине. То је све што могу да кажем у овом тренутку - нагласио је Фиц.

Било је то и више него довољно да га прозападни медији прогласе "проруским", јер, попут Мађарске, нарушава европски консензус о подршци Украјини.

- Данас онај ко је за рат, ко је за крвопролиће, страдање, он је либералан и прогресиван, а ако говори - људи то мора да стане то је у нашем комшилуку тај је конзервативан и ретроградан, то је сулуда позиција  - напомиње Савић.

Средином октобра, избори и у Пољској. Ако се конзервативна странка Право и правда избори за трећи узастопни мандат, то ће уз побједу словачког СМЕР-а бити подстицај суверенистичким снагама у Европској унији. Истовремено, и велики пораз службеног Брисела.