latinica  ћирилица
03/10/2023 |  16:05 | Аутор: РТРС

Истицање заставе ЕУ у Савјету министара

Савјет министара је, на приједлог кабинета предсједавајуће Борјане Кришто, једногласно донио нови текст одлуке о истицању заставе ЕУ у министарствима, управним организацијама и другим тијелима Савјета министара.
Савјет министара - Фото: Уступљена фотографија
Савјет министараФото: Уступљена фотографија

Истицањем заставе ЕУ уз заставу БиХ, Савјет министара, након што је БиХ добила статус кандидата, изражава опредијељеност и посвећеност циљевима и европским вриједностима на којима почива ЕУ.

У те вриједности убројани су поштовање људског достојанства, слободе, демократије, једнакости, владавине права и поштовање људских права, укључујући и права припадника мањина, у друштву у којем превладавају плурализам, недискриминација, толеранција, правда, солидарност и једнакост жена и мушкараца, саопштено је из Савјета министара.

Према усвојеној одлуци, уз заставу БиХ, на згради у којој се налази сједиште министарства, управне организације и другог тијела које је основао Савјета министара истиче се застава ЕУ.

Предност у истицању има застава БиХ.

Када се истичу једна поред друге, застава БиХ се налази с лијеве стране, сприједа гледано, у односу на заставу ЕУ.

Савјет министара усвојио је споразум између ЕУ и БиХ о учешћу БиХ у царинском програму Уније /Кастомс/, предлагача Министарства спољне трговине и економских односа.

На овај начин БиХ практично наставља учешће у овом програму, након што је Кастомс 2020. године успјешно реализован у периоду од 2014. до 2020. године, наводи се у саопштењу.

Нови споразум омогућава БиХ кориштење ресурса и знања ЕУ у области царина за лакше интегрисање у ЕУ, уз унапређење административних поступака у области царина, бољу размјену информација и техничку подршку у јачању капацитета БиХ у овој области.

Општи циљ програма Кастомс је подршка царинској унији и царинским тијелима у њиховом заједничком раду и дјеловању као једном тијелу како би се заштитили финансијски и привредни интереси Уније и њених земаља чланица, осигурала безбједност и заштита у ЕУ у борби против непоштене и незаконите трговине, уз истовремено олакшавање законите пословне активности.

Савјет министара, на приједлог Агенције за јавне набавке, донио је Правилник о условима и начину кориштења е-аукције, којим се дјеломично усклађује законодавство БиХ с правном тековином ЕУ у овој области.

Овим правилником, који носи ознаку "ЕИ", жели се обезбиједити смањивање трошкова јавних средстава и подстаћи конкуренција да би се обезбиједила боља вриједност за новац, те унаприједила транспарентност поступка јавне набавке.

Правилник о условима и начину кориштења е-аукције има потенцијал за значајна побољшања ефикасности појединачних поступака јавних набавки, цјелокупног система и дјеловања тржишта јавних набавки, додаје се у саопштењу.

Новим правилником, чија примјена почиње 1. јануара сљедеће године, биће замијењен стари правилник, који је ступио на снагу 2016. године.

Савјет министара утврдио је Приједлог одлуке о ратификацији Међународног споразума између ЕУ и БиХ о учешћу БиХ у програму Уније под називом Програм јединственог тржишта, који је потписан 18. јула у Бриселу.

На сједници је усвојена информација Министарства цивилних послова о истеку мандата директору и помоћнику директора Центра за уклањање мина у БиХ, као и о упражњеном мјесту помоћника директора Центра за уклањање мина у БиХ.

Енис Хорозовић именован је за вршиоца дужности директора Центра за уклањање мина у БиХ, а Иван Дунђер и Биљана Ристић за вршиоце дужности помоћника директора.

Хорозовић, као и Дунђер и Ристићева, који ће бити вршиоца дужности помоћника директора за операције, односно за подршку и финансије, именовани су до окончања конкурсне процедуре, а најдуже до три мјесеца.

Претходно су дужности директора и помоћника директора за операције Центра за уклањање мина разријешени Саша Обрадовић и Драган Стојак, због истека мандата.

На сједници је Јелена Цвијетић разријешена дужности вршиоца дужности изасланика Савјета министара пред Европским судом за људска права на лични захтјев ради преузимања дужности правобраниоца/замјеника правобраниоца БиХ.

Истовремено је, на приједлог Министарства за људска права и избјеглице, утврђен и биће достављен на именовање Агенцији за државну службу, приједлог два члана из Савјета министара за комисију за избор и именовање представника Савјета министара пред Европским судом за људска права.

Савјет министара дао је сагласност за гласање држављана Пољске на територији БиХ поводом одржавања избора за Сејм и Сенат Пољске.

Држављани Пољске који бораве у БиХ могу гласати у пољској Амбасади у Сарајеву 15. октобра, у термину од 7.00 до 21.00 час.