latinica  ћирилица
03/10/2023 |  15:13 ⇒ 15:14 | Аутор: СРНА

Припремно рочиште за поступак против родитеља дјечака који је починио масовно убиство

Припремно рочиште пред парнични поступак против родитеља дјечака који је у мају убио девет вршњака и чувара у Основној школи "Владислав Рибникар", заказано је за 20. октобар у Вишем суду у Београду.
ОШ "Владислав Рибникар" (Фото: EPA/ANDREJ CUKIC) -
ОШ "Владислав Рибникар" (Фото: EPA/ANDREJ CUKIC)

Тужбу је поднијело укупно 27 тужилаца - чланова породица жртава, а тужени су малољетник и његови мајка и отац.

Суд ће одлучивати о тужби и тек по окончању парничног поступка ће донијети одлуку да ли ће прихватити тужбени захтјев, јавио је РТС.

Тужба је поднесена у парничном поступку због накнаде нематеријалне штете за претрпљену душевну бол усљед смрти блиског лица, као и на име претрпљеног страха.

Против дјечаковог оца у току је и кривични поступак који је у фази истраге пред Вишим јавним тужилаштвом у Београду.

Овом тужбом је затражена и новчана рента, односно будуће давање одређеног износа новца од дана пресуђења па док за то трају услови – и то на име будуће нематеријалне штете за претрпљене душевне болове усљед смрти блиског лица.

Суд је раније одредио у односу на оца дечака привремене мјере забране располагања и отуђења имовине у кривичном поступку који се води против њега, а према мајци у парничном поступку.

У парничном поступку против дјечакове мајке Виши суд у Београду донио је рјешење о привременој мјери у односу на имовину у њеном власништву, односно да је блокирана за продају и изнајмљивање.

Више јавно тужилаштво у Београду води поступак против оца дјечака због сумње да је извршио кривично дјело тешка дјела против опште сигурности, док је малољетник кривично неодговоран, јер у тренутку масакра није имао навршених 14 година.