latinica  ћирилица
27/09/2023 |  15:55 | Аутор: СРНА

Којић: Нема разлога да партнери не прихвате споразум

Споразум о пуном суверенитету БиХ треба да одреди потпуно поштовање Дејтонског мировног споразума и не постоји ниједан разлог да не буде прихваћен јер, све док је протекторат, БиХ не може приступити ЕУ, рекао је посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

Којић је напоменуо да је овај споразум тест за Бошњаке, да се види да ли се залажу за потпуни суверенитет БиХ и њен улазак у ЕУ или за свој вид суверенитета БиХ у којем не постоји Република Српска и српски народ као конститутивни народ, а самим тим и хрватски народ.

- Ако желе да се успостави оно што је битно, а то је улазак у ЕУ, мислим да нико ништа не би имао против, нити има шта спорно у декларацији - навео је Којић.

Којић је оцијенио да не постоји ниједан разлог да партнери на нивоу БиХ не прихвате споразум о пуном суверенитету БиХ, јер он треба да одреди потпуно поштовање Дејтонског мировног споразума и да је суверенитет у складу са Уставом БиХ.

Он је нагласио да сви треба да буду свјесни да је немогуће да БиХ, као државна заједница приступи ЕУ док има протекторат односно, квазизаконодавца који од себе покушава направити законодавца у БиХ, а то је Канцеларија високог представника која мора да буде затворена.

- Оно што је јасно из тога јесте да и представници ЕУ кажу да БиХ једино када има потпуни суверенитет без учешћа странаца у било којем тијелу или органу у БиХ може да буде пуноправан члан ЕУ - нагласио је Којић.

У предложеном споразуму о пуном суверенитету БиХ наводи се да БиХ треба да успостави пуни суверенитет који подразумијева престанак страног интервенционизма у виду престанка мандата страних судија у Уставном суду БиХ и затварања Канцеларије високог представника у БиХ, како је иницијално предвиђено Дејтонским споразумом.

Овај споразум партнерима на нивоу БиХ подијелио је лидер СНСД-а Милорад Додик на састанку у Мостару, а предложено је да га потпишу предсједници СНСД-а, ХДЗ-а и СДП-а. Речено је да ће се о споразуму ХДЗ и СДП изјаснити до наредног састанка.