latinica  ћирилица
27/09/2023 |  11:42 ⇒ 18:24 | Аутор: РТРС

Обиљежено десет година од провођења програма БФЦ сертификата; Српска сигурно мјесто за инвеститоре (ВИДЕО)

У Административном центру Владе Српске обиљежено је десет година од провођења програма БФЦ сертификата.
Влада Српске - БЦФ сертификат - Фото: РТРС
Влада Српске - БЦФ сертификатФото: РТРС

Локалним заједницама, Станарима и Српцу, додијељен је овај сертификат који их сврстава међу 16 локални самоуправа у Републици Српској у креирању повољнијег пословног окружења са домаћим и страним инвеститорима.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић поручио је да је Српска сигурно мјесто за стране инвеститоре.

Вишковић је навео да је таква једна инвестиција њемачке компаније у Прњавору, вриједности веће од 150 милиона евра, а која планира да запосли више од хиљаду радника или словачке фирме "Целекс" која жели да инвестира око 130 милиона евра и да комплетну производњу пресели у Бањалуку.

Он је истакао да није лако добити БФЦ сертификат и да процедура, у најбољем случају, траје годину дана, али да је задовољан чињеницом да већ 16 локалних заједница у Српској испуњава тражене стандарде и да је то највећи број од свих земаља из окружења и ФБиХ.

Вишковић је истакао да више од десет локалних заједница, које већ имају овај сертификат, жели ресертификацију, односно прелазак на већи ниво стандарда.

Предсједник Привредне коморе Републике Српске Перо Ћорић рекао је да се већ десет година спроводи "БФЦ" програм сертификације, односно стварање повољног пословног окружења.

Начелник општине Станари Радојица Ћелић рекао је да добијањем БФЦ сертификата стварају повољно пословно окружење, те јачају правну и економску сигурност инвеститора.

Начелник општине Србац Млађан Драгосављевић каже да овај сертификат нуди низ претпоставки када је ријеч о стварању претпоставке за реализацију пројеката, тако и ефикасности рада општинске управе.