latinica  ћирилица
27/09/2023 |  10:59 ⇒ 10:59 | Аутор: СРНА

Галијашевић: БиХ није држава - нема суверенитет ни уставно-правни интегритет

Џевад Галијашевић изјавио је да БиХ није држава, јер нема суверенитет, а самим тим ни политички нити уставно-правни интегритет.
Џевад Галијашевић - Фото: РТРС
Џевад ГалијашевићФото: РТРС

Указао је да суверенитет БиХ припада ОХР-у, НАТО алијанси и амбасадорима западних земаља.

Према његовим ријечима, "бошњачка и њемачка памет" у БиХ не планира ништа ново, немају други циљ, осим како смијенити предсједника Републике Српске Милорада Додика или како га ухапсити или протјерати.

Зато је у БиХ, навео је Галијашевић, сваки путник намјерник, упућен из Њемачке или Велике Британије, уставотворац и законодавац.

- БиХ нема ни унутрашњу, суверену судску власт већ у њој долазе шпански држављани попут Ранка Кавесона да јој воде Суд БиХ и још трећина страних, западних судија конституише највиши, Уставни суд БиХ. Право питање је ко обмањује Бошњаке да је нешто овакво, нешто што уопште није држава, заштићено као држава од које се нико не смије одвојити или отцијепити? - рекао је Галијашевић.

Он је истакао да се простором БиХ управља са запада са којег, међутим, стижу прилично опречни, неповезани сигнали - Британци мисле једно, Нијемци друго, Американци и Французи су заузети Украјином, па је земља мировног споразума на чекању, без функционалног уставног поретка.

- Зато не треба имати илузије - у свијести већине западњака историја БиХ и етно-религијских односа у њој, у најбољем случају, представља тек гомилу неодређених појмова, бескорисних сазнања, пропагандистички креираних флоскула и парола; обликованих у рату за потребе обавјештајног, војног и економског похода развијених западних земаља на Балкан, од америчке, британске, њемачке и француске штампе и њихових електронских медија - нагласио је Галијашевћи.

Савремене идеолошке представе о "руској пријетњи" и наводно активној улози српског народа у њој, истакао је Галијашевић, постале су, за западне владе и медије, згодан начин да се изврши бјесомучни обрачун са Србима и Додиком, те да се идентификују различите политике и националне странке као деструктивне а да се, истовремено, екстремистички режим у Сарајеву амнестира унапред од фундаментализма и подршке терористичким групама.

- Захваљујући том приступу великих западних сила, јачање ислама у сарајевској политици постајало је отвореније, агресивније, примитивније, чак, и дугорочно значајније него што то пропагандне представе и слогани из западних медија откривају властитој јавности - указао је за Срну Галијашевић, који је и експерт за борбу против тероризма.

Он је упитао зашто је Запад све то погрешно интерпретирао - зашто је развијао политику која ојачава мржњу, одржава и развија опште муслиманске стереотипе о исламофобији и антиисламском неоколонијализму, зашто је изграђивао алиби и оправдање за стално негирање и скривање радикализма и екстремизма, те тако доприносио процесу отуђења муслимана БиХ од етничке браће.

- Очито из посебних геополитичких потреба и себичних економских интереса. Само због тога није хтио утицати на штетни, антиуставни и антиевропски курс сарајевске политике - оцијенио је Галијашевић.