latinica  ћирилица
27/09/2023 |  10:41 ⇒ 10:42 | Аутор: РТРС

Сценаристичка радионица са Ђорђем Милосављевићем

У Бањалуци данас почиње тродневна сценаристичка радионица коју ће водити прослављени српски сценариста и редитељ Ђорђе Милосављевић, у организацији Аудио-визуелног центра Републике Српске.
Аудио визуелни центар - Фото: Facebook
Аудио визуелни центарФото: Facebook

Вршилац дужности директора овог центра Ања Илић рекла је Срни да је сценаристичка радионица једна у низу радионица које Центар организује с циљем подршке домаћим ауторима да успјешно развију идеју и преточе је у квалитетан филмски сценарио.

- Циљ нам је да домаћим ауторима помогнемо како би имали материјал са којим могу да аплицирају на јавне конкурсе за финансирање развоја сценарија, односно суфинансирање развоја пројекта и суфинансирање производње филмова, које расписује овај центар - истакла је Илићева.

Она је навела да ће у оквиру радионице, која ће трајати до 29. септембра, бити одржан и мастер клас о теми "О структури филмског сценарија" и консултације један на један са ауторима.

- За мастер клас пријавило се тридесетак домаћих аутора за које је ово изузетна прилика да чују савјете искусног редитеља и сценаристе који може да им одговори на све њихове недоумице - рекла је Илићева.

Ђорђе Милосављевић је прослављени српски сценариста, драматург, редитељ, универзитетски професор и критичар. Као сценариста дебитовао је дугометражним омнибусом "Пакет аранжман" из 1995. године, а дипломирао са сценаријем за филм "Три палме за две битанге и рибицу" који је био најгледанији у бившој Југославији 1998. године.

Потписао је сценарије за филмове "Небеска удица", "Точкови", "Апсолутних сто", "Наташа", "Рингераја", "Јесен стиже дуњо моја", за серије "Сва та равница", "Јагодићи", "Корени", "Преживети Београд". Као редитељ дебитовао је 1999. године остварењем "Точкови", а касније потписује режију још два наслова "Механизам" и "Рингераја"