latinica  ћирилица
27/09/2023 |  10:06 ⇒ 11:00 | Аутор: СРНА

Представљена збирка поезије свештеника Бранка Репаје

На хуманитарно-поетској вечери у Дому културе у Козарској Дубици представљана је збирке пјесама "Јабука слободе" свештеника Бранка Репаје, чијом куповином Дубичани помажу изградњу куће за шесточлану породицу Ђекић из те општине.
Козарска Дубица - промоција збирке пјесама - Фото: СРНА
Козарска Дубица - промоција збирке пјесамаФото: СРНА

Свештеник Репаја рекао је да је своју збирку издао захваљујући пријатељима и због тога одлучио да сав приход од продаје буде усмјерен за изградњу куће породици Ђекић.

Отац Бранко каже да је то скромни гест који је својеврсна потврда свега онога што се у збирци налази.

"Збирка је настајала у дугом периоду, једна од пјесама је написана прије петнаестак година, али са неким паузама у писању. Највећи дио збирке је настао у посљедњих годину и по дана", рекао је Репаја синоћ новинарима.

До сада је свештеник Репаја своје пјесме објављивао на друштвеним мрежама, а на наговор пријатеља из свијета књижевности, који су му указивали да би било лијепо да једног дана направи зборник пјесама, то је ове године и реализовано.

"У збирци се налазе 33 пјесме и број није одабран зато што је то број Христових година, него тако што су пјесме биране тематски, како су се уклапале у поглавља која чине саму збирку. Четири су поглавља и то: `Отачаствољубље`, `Слободољубље`, `Човјекољубље`, а посљедње је посвећено Сергеју Јесењину, мом пјесничком узору и пјесмама које понајвише одишу меланхолијом, како је то он писао", објаснио је Репаја.

Он је додао да пјесме понајвише говоре о љубави према Богу, отаџбини, али и човјеку и слободи.

"Сматрам да ова збирка на неки начин промовише на првом мјесту љубав, али и слободу као најисконскији порив човјека, односно дар од Бога", рекао је Репаја.

Он је подсјетио да је издавач збирке СПКД "Просвјета" и да је његова жеља била да у овом догађају учествују чланови Драмског студија "Артист" и Српског пјевачког друштва "Вишњић".

Александар Мршић из Хуманитарне организације "Срби за Србе" честитао је свештенику Репаји за успјешан пројекат и нагласио да је свима у овој организацији изузетно драго због тога, као и због чињенице да продајом своје књиге помаже изградњу куће за још једну вишечлану породицу.

"На јако смо добром смо путу, радови су већ кренули, а ми вриједно и даље скупљамо новац и веома смо близу реализације тог пројекта", навео је Мршић.

Догађај су заједно организовали Хуманитарна организација "Срби за Србе" и Српско просвјетно и културно друштво "Просвјета" из Козарске Дубице, а излазак на позорницу Дома културе свештеника Репаје аплаузом је поздравила бројна публика.

Симболичним гестом даривања воћке која је у наслову збирке "Јабука слободе" организатори су синоћ испратили посјетиоце хуманитарно-поетске вечери, која је започела минутом ћутања за погинуле на Косову и Метохији, у селу Бањска у ноћи између суботе и недјеље.