latinica  ћирилица
27/09/2023 |  09:44 ⇒ 09:47 | Аутор: СРНА

Вучевић: Београд разочаран реакцијом Кфора у Бањској

Србија је разочарана реакцијом Кфора на трагични догађај у Бањској на сјеверу Косова и Метохије, јер су гледали са стране и дозволили да приштинска полиција спроводи лов на Србе, рекао је министар одбране Србије Милош Вучевић.
Милош Вучевић (ФОТО: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ bg) -
Милош Вучевић (ФОТО: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ bg)

- Очекивали смо другачију реакцију Кфора који има базу недалеко од тог места. Стајали су са стране и дозволили да добро распоређени албански полицајци наставе лов на Србе - рекао је Вучевић.

Он је истакао да се три дана након сукоба у Бањској зна да су изгубљени људски животи, да има мртвих, рањених, ухапшених, али да слиједи утврђивање свега што се десило и свих релевантних чињеница.

- Од 1999. године Србија нема фактичку власт на Косову и Метохији и теже јој је да прикупи све чињенице. Не кажем да је немогуће, али захтева већу дозу опрезности и посебно методологију да би се утврдило све што је неопходно - рекао је Вучевић за РТС.

Навео је да има безброј шпекулација, али да је потребно пажљиво сакупити све чињенице, па тек онда изаћи са закључком шта се догодило.

Вучевић је додао да је чудно да је полиција самопроглашеног Косова била распоређена да дејствује у тако кратком времену, те оцијенио да је очигледно све неко то пратио и чекао да дође до размјене ватре и до лова на Србе.

Он је истакао важност да се сачувају животи Срба на Косову и Метохији и држава Србија, те указао да је сценарио, који се могао видјети након догађаја у Бањској, водио у правцу да је Србија покретач или спонзор терористичких аката, а Срби на Косову криминалци и терористи.

- Могло се видети да се спрема онај сценарио из деведесетих година, где је Србији намењена улога да смо лоши момци - додао је Вучевић.

Он је истакао да највише брине ситуација са Србима посебно на сјеверу Косова, који је режим премијера самопроголашеног Косова Аљбин Курти прогласио зоном терористичких активности, што му је омогућило да мимо свих правила и процедура раде ово што раде - пуцају на Србе, упадају у куће, масовно хапсе и малтретирају Србе.

Вучевић је нагласио да је кључно питање ко је дозволио да такозвана косовска полиција дође на сјевер, супротно Бриселском споразуму.

- Неко дозвољава Куртију да гради базе за специјалне полицијске снаге, да улазе тешко наоружани полицајци на север са специјалним возилима, да неко постане градоначелник са два или три одсто подршке - рекао је Вучевић.

Додао је да је неко дозволио да се смијени Србин шеф полиције за сјевер, да се не поштује Бриселски споразум који је гарантовао да на сјевер не могу да уђу албанске полицијске снаге са југа Косова и Метохије.

- Оно што се дешавало је ужас, Срби су били прогањани и ловљени као звери по шумама око Бањске. Видите да је то неко добро припремо, када видите снимке које објављују сукцесивно - рекао је Вучевић.

Вучевић је истакао да је Србија очекивала другачију реакцију Кфора и да је у доброј мјери разочарана, јер је ова међународна војна мисија морала прва да реагује у таквим ситуацијама и спријечи даље крвопролиће.

- Они су изашли, али као да су стајали са стране и дозволили да добро распоређени албански полицајци наставе лов на Србе у околини Бањске - рекао је Вучевић, те додао да Србија не може прекинути сарадњу са Кфором, јер би то било опасно по Србе и Србију, али да је то на техничком нивоу.

Он је рекао да вјерује да ће Србија сачувати Србе на Косову и Метохији.

- Ово су нове жртве у низу српских страдалника за слободу српског народа на Косову Метохији. Врло је тешко време пред нама и зато је потребно да будемо смирени, рационални и да добро знамо шта радимо да сачувамо државу и народ на Косову и Метохији - рекао је Вучевић.