latinica  ћирилица
27/09/2023 |  08:57 ⇒ 09:12 | Аутор: СРНА

Одаловић: Повући приштинске специјалце са сјевера КиМ, КФОР и ЕУЛЕКС нису остварили своју мисију

Предсједник Комисије Владе Србије за нестала лица Вељко Одаловић рекао је да је за суштинску деескалацију нове кризе на Косову и Метохији потребно повлачење специјалних јединица полиције самопроглашеног Косова са сјевера, те оцијенио да КФОР и ЕУЛЕКС нису остварили своју мисију.
Вељко Одаловић (ФОТО: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg) -
Вељко Одаловић (ФОТО: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg)

Одаловић је подсјетио да се од почетка ескалације на сјеверу тражи повлачење специјалних јединица, јер њихово присуство појачава тензије и изазива много проблема.

- Од када је почела ескалација на северу говоримо - људи склоните специјалне јединице, успоставите међународно безбедносно присуство и гаранције КФОР и тог ЕУЛЕКС-а какав год да је - рекао је Одаловић за РТС.

Међутим, додао је он, упркос апелима предсједника Србије Александра Вучића до тога није дошло, а континуирани терор премијера самопроглашеног Косова Аљбина Куртија над Србима довео је до тога да се деси, оно што се десило у недјељу у Бањској.

Одаловић је оцијенио да КФОР и ЕУЛЕКС нису остварили своју мисију.

- Да подсетим, кад је била прошла ескалација, Италијани су послали 150 карабињера. Значи, може се, ако хоће. Значи, сада нису хтјели. Дозволили су Куртију да ради ово што је радио, толерисали су га, није било ниједне осуде Запада - навео је Одаловић.

Он је напоменуо да се десило више од 60 директних напада на Србе - од хапшења, преко рањавања и малтретирања, те оцијенио да се реакција Срба може третирати као отпор према терору који Курти континуирано спроводи над њима и на који нико не реагује, нити га спречава.