latinica  ћирилица
27/09/2023 |  08:12 ⇒ 09:28 | Аутор: РТРС

Квалитет свих производа у Српској се редовно провјерава (ВИДЕО)

Инспекторат Републике Српске ове године урадио је 2.600 узорака ове године, а свега 10 на основу лабораторијских узорака било је неисправно, рекла је у нашем Јутарњем програму Душка Макивић, портпарол Инспектората Републике Српске.
Продавница - Фото: РТРС
ПродавницаФото: РТРС

Макивићева наводи да се воће и поврће из увоза посебно испитује, те да је од око 1.100 узетих узорака неуредно било шест до седам.

Истиче да се узорковање хране врши у складу са процјенама ризика.

Када је ријеч о увозу производа врши се контрола производа, затим преглед пошиљке и сама документација документација која прати пошиљку као и сама лаораторија производа. 

Она наводи да су и домаћи произвођачи такође под сталним надзором када је ријеч о квалитету.

Драган Кнежевић, директор Ветеринарског института Републике Српске "Др Васо Бутозан", наводи да Инспекторат планове самоконтроле ригорозно примјењује и анализирају прецизно.

Наводи да је Институт "Др Васо Бутозан" акредитован институт, изузетно добро опремљен са веома добрим кадром.

- Ветеринарски институт у овој години није имао ни једну коректовну мјеру. Нормално је од од 5 до 10 корективних мјера, а ми нисмо имали ни једну - навео је Кнежевић.

Кнежевић наводи да се редовно провјерава квалитет узорака свих прехрамбених производа, било из увоза или домаћих прозвода.

Каже да све што се на Институту ради је  све по прописима међународног стандарда.

- Грађани Републике Српске не требају да сумњају у анализе када је ријеч о Ветеринарском институту Републике Српске "Др Васо Бутозан" - закључио је Кнежевић.

Подсјетимо, свијет је недавно обишла вијест да је премијер Јапана са неколико министара јео морске плодове из мора код Фукушиме, гдје се испушта пречишћена радиоактивна вода из нуклеарне електране.

Ручак је требало да докаже да испуштање воде није опасно по здравље људи који једу рибу уловљену на том мјесту.