latinica  ћирилица
24/09/2023 |  11:46 ⇒ 21:36 | Аутор: РТРС

Приштина: Убијена тројица нападача на полицију, шест ухапшених (ВИДЕО)

Три нападача су убијена, а шест ухапшено послије ноћашње пуцњаве на улазу у село Бањска на сјеверу КиМ, када је, према наводима дирекције полиције у Приштини, један полицајац убијен, а други рањен. Предсједник Србије Александар Вучић се обратио грађанима.
КиМ (Фото: Tanjug - STR (STR)) -
КиМ (Фото: Tanjug - STR (STR))

20.50 - Свечља: Полиција преузела контролу, ухапшено шест нападача

Министар унутрашњих послова привремених институција у Приштини Џељаљ Свечља обишао је вечерас село Бањска и саопштио да је полиција преузела контролу након напада у којем је убијен један, а повријеђена двојица тзв. косовских полицајаца.

Он је, у изјави новинарима, рекао да је ухапшено шест особа, од којих су двије повређене, пренио је Косово онлај.

20.30 - Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је оно што се догађа на сјеверу Косова и Метохије најтежи тренутак за Србију од 2004. године. Истакао је да је главни кривац за све што се дешава на премијер привремених приштинских институција Аљбин Куртија, те да је једина његова жеља да Србију уведе у сукоб са НАТО-ом. Поручио је да Србија никада неће признати независно Косово.

19.15 - Епархија рашко-призренска: У манастиру Бањска тренутно мирно, али влада забринутост монаха и вјерника

18.16 - Из Бањске изашло возило Xитне помоћи у пратњи полиције

Једно возило Xитне помоћи изашло je из села Бањска у пратњи редовне и специјалне полиције, јавио је изjештач Тањуга са лица мjеста.

17.18 - Тзв. косовска полиција: Убијена три нападача, ухапшено пет особа 

16.47 - Велики број тзв. косовске полиције и јединица РОСУ, као и КФОР-а и Еулекса налазе се у самом мјесту Бањска гдје је данас један полицајац убијен, а други рањен у нападу на јединицу полиције, рекао је за РТРС уредник Телевизије Мост Лазар Стевић.

15.27 - Тзв. косовска полиција: У размjени ватре убијен један од нападача

Такозвана косовска полиција саопштила је данас да је убијен један нападач у размjени ватре са, како се наводи, "криминалним групама" и додаје да је ситуација на сjеверу КиМ и даље напета.

- Полицијске јединице, у складу са ситуацијом и опасности коју представљају спорадични напади криминалних група, принуђене су да реагују како би одбраниле себе и грађане тог подручја. Према досадашњим информацијама, један нападач је убијен - наводи се у саопштењу објављеном на Фејсбуку.

15.16 - Предсједник Србије се обраћа грађанима у 20 часова

Предсједник Републике Србије Александар Вучић обратиће се грађанима Србије вечерас у 20.00 часова у згради Генералног секретаријата председника Републике поводом најновијих дешавања

14.49 - КФОР: Пратимо ситуацију, спремни смо да реагујемо ако буде потребно

Мисија КФОР саопштила је данас да наставља да помно прати ситуацију у Бањској, као и да су њене трупе присутне у том подручју и спремне да одговоре ако буде потребно.

14.21 - Алиша Кернс: Дубоко сам забринута због оркестрираног напада на тзв. Косовску полицију

Предсједавајућа Одбора за спољну политику британског парламента Алиша Кернс казала је да је дубоко забринута због напада на тзв. Косовску полицију.

- Дубоко бринем што видим још један оркестрирани напад на полицију на Космету. Моје срце је са породицама убијеног полицијског наредника и оних који су повређени који служе тзв. косовским заједницама - поручила је Кернс на друштвеној мрежи "X".

14.18 - Америка осудила напад на полицију у Бањској

САД најоштрије осуђују напад на службенике тзв. косовске полиције, од којих је један погинуо на дужности, изјавио је данас амерички амбасадор на Космету Џефри Ховенијер.

14.12 - Стевандић: Остаје још да Курти монтира пуцање на албанске полицајце 

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић сматра да је премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти учинио све на Космету да изазове рат - пуцао је на српску ђецу и цивиле, хапсио и пребијао, те да му је још остало да монтира пуцање на албанске полицајце, што се управо дешава.  

13.57 - Лајчак: Осуђујем напад на полицију, сви да се одмах врате дијалогу

Специјални представник Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак саопштио је да најоштрије осуђује синоћни напад на припаднике тзв. Косовске полиције и додао да је насиље неприхватљиво.

13.50 - Борељ осудио напад на тзв. Косовску полицију и позвао све да раде на деескалацији

Високи представник Европске уније за спољну политику и безбједност Ђузеп Борељ осудио је напад на припаднике тзв. Косовске полиције код Бањске и поручио да напади морају одмах да престану.

13.38 - Вучић се данас обраћа грађанима

Предсједник Србије Александар Вучић обратиће се данас грађанима поводом инцидената који су се догодили на сјеверу Космета и како је саопштено из Канцеларије за КиМ, "разобличити све лажи и подвале" тзв. косовског премијера Аљбина Куртија. 

13.09 - Геро: Нападачи на тзв. косовску полицију морају бити ухваћени

Француски амбасадор на Космету Оливије Геро каже да је напад на тзв. косовску полицију прошле ноћи "неприхватљив".

- Напад на тзв. косовску полицију прошле ноћи је неприхватљив. Моје мисли су са жртвама и њиховим породицама.

Починиоци морају бити ухапшени и изведени пред лице правде - написао је Геро на друштвеној мрежи "X".

13.05 - Рама: Посљедње звоно за узбуну, прије него што се криза отргне контроли и запали цијели регион

Премијер Албаније Еди Рама поручио је данас да је погибија тзв. косовског полицајца "звоно за узбуну" и да међународна заједница мора да врати Косово и Србију дијалогу о нормализацији, понављајући своју идеју и мировној конференцији, која би, каже, уз мјере КФОР-а обезбиједила мир у региону, прије него што се криза отргне контроли.

12.59 - Девенпорт о инциденту код Бањске: Починиоци морају брзо бити изведени пред лице правде

Шеф мисије Организације за европску безбједност и сарадњу (ОЕБС) у Приштини Мајкл Девенпорт осудио је, како је навео, "бруталан напад на тзв.косовску полицију" у ком је један полицајац убијен и додао да мир и дијалог морају бити обновљени и настављени у интересу свих заједница на КиМ.

- Најоштрије осуђујем јутрошњи брутални напад на тзв. косовску полицију у којем је један полицајац убијен, а други рањен док су били на дужности у близини Бањске. Искрено саучешће породици и колегама полицајаца - написао је Девенпорт на друштвеној мрежи "X".

12.51 - Курти оптужио Београд за нападе, тврди да се напади настављају 

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изнио је данас тврдњу да се напади на такозвану косовску полицију настављају, као и да у њима учествује 30 наоружаних особа.

- Као што сам више пута рекао, напади се настављају, има најмање 30 тешко наоружаних људи, војске и полиције, који су окружени тзв. косовском полицијом и које позивам да се предају нашим снагама - рекао је Курти на конференцији за новинаре.

12.25 - РОСУ упала у манастир Бањска

Епархија рашко-призренска саопштила је да је група наоружаних маскираних људи упала блиндираним возилом у манастир Бањска, при чему су провалили закључану манастирску капију, те изразила забринутост због ових информација.

- Тренутно се у манастиру налази група поклоника из Новог Сада са свештеником игуманом Данилом и братијом манастира. Ради безбједности, братија манастира и поклоници су се закључали у конак и храм манастира је такође закључан. Наоружана маскирана лица се крећу по двориштву и чују се повремено пуцњи - наводи се у саопштењу.

12.16 - Зијаде осудила инцидент у ком је полицајац изгубио живот


Шеф УНМИК-а Каролина Зијаде изразила је саучешће због губитка живота полицајца и осудила инцидент у ком је до тога дошло, саопштио је УНМИК. Зијаде је позвала починиоце на одговорност и пожељела брз опоравак повријеђеним полицајцима.

11.57 - Епархија рашко-призренска најоштрије осуђује најновији напад

Епархија рашко-призренска огласила се саопштењем у којем наводи да најоштрије осуђује најновији напад који се догодио јутрос на северу Косова, у близини села Бањска, у коме је један косовски полицајац убијен, а двојица повријеђена.

То је озбиљан инцидент који може имати велике посљедице и зато је веома важно да се предузме све како би се сачувао ред мир и поредак, истичу из Епархије рашко-призренске.

- Епархија најискреније изражава саучешће члановима породице погинулога полицајца и искрено се нада да ће се двојица рањених што прије опоравити. Епархија је јако забринута јер према најновијим информацијама, група наоружаних, маскираних људи, упала је блиндираним возилом у сам манастир, при чему су провалили манастирску закључану капију - наводи се између осталог у саопштењу.

11.47 - Специјалци са дугим цијевима и у Сјеверној Митровици

Возило тзв. косовске полиције стационирано је на почетку улице Краља Петра Првог у Сјеверној Митровици, код НИС-ове пумпе, а специјалци наоружани дугим цијевима надгледају ситуацију.

11.38 - Јорн Роде: Починиоци морају бити изведени пред лице правде

Немачки амбасадор на КиМ Јорн Роде изјавио је да починиоци напада на припаднике Косовске полиције морају бити изведени пред лице правде.

- У потпуности се слажем са изјавом мог америчког колеге. Починиоци овог убилачког напада на припаднике косовске полиције морају бити изведени пред лице правде - поручио је Роде на друштвеној мрежи "X".

 

11.34 - Шеф Еулекса у полицијскoј станици у Сјеверној Митровици

У станицу полиције у Сјеверној Митровици, како сазнаје Косово онлајн, стигао је шеф Еулекса Ђовани Пјетро Барбано.

11.29 - Орлић: Курти потрчао да оптужи Србе за убиство полицајца

Предсједник Скупштине Србије Владимир Орлић рекао је да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти одмах први појурио да оптужи Србе за догађаје у Бањској, у Лепосавићу, гдје је један полицајац приштинске полиције убијен, а други рањен.

11.18 - Полиција тзв. Косова забранила пролаз возилу хитне помоћи које је по позиву кренуло у Бањску

Полиција тзв. Косова забранила је возилу Хитне помоћи да прође до мјеста Бањска како би љекарска екипа пружила помоћ пацијенту који је затражио помоћ јер му је позлило, пренио је возач санитета репортеру Косово онлајна.

11.00 - Пуцњава у селу Бањска

У Бањској су се око 11 часова чули пуцњи, није познато ко је отворио ватру.

 

 10.27 - Затворени административни прелази Јариње и Брњак

Из тзв. косовске полиције Срни је речено да су затворили за саобраћај административне прелазе Јариње и Брњак ради успостављања контроле на путним правцима у региону општина на сјеверу покрајине.

У Бањску су стигле јаке снаге КФОР-а и ЕУЛЕКС-а, село је у блокади и у току је потрага за нападачима.