latinica  ћирилица
21/09/2023 |  22:01 | Аутор: СРНА

Бијељина: Јубилеј институције која је за 30 година образовала 3.000 студената

У Бијељини је вечерас одржана свечана академија поводом 30 година рада Педагошког факултета током којих је одшколовано 3.000 студената, а свечаности су присуствовали и министар породице, омладине и спорта Републике Српске Селма Чабрић и српски министар без портфеља задужен за координацију активности и мјера у односима Србије са дијаспором Ђорђе Милићевић.
30 година Педагошког факулктета у Бијељини - Фото: СРНА
30 година Педагошког факулктета у БијељиниФото: СРНА

Чабрићева је оцијенила да Педагошки факултет биљежи изванредне резултате и школује изузетан кадар за хумано занимање, те истакла да Република Српска има квалитетан образовни систем.

- Свјесни смо тежине коју носи звање педагошког радника, они имају знање и алате, али и велику одговорност да буду добри просвјетни радници и добри људи, као темељ здравог друштва - оцијенила је Чабрићева.

Милићевић је на свечаној академији назвао Педагошки факултет у Српској престижном институцијом и истакао да институције које се баве образовањем имају кључну улогу у обликовању будућности.

- Очување српског језика, културе, традиције и ћириличног писма, гдје год Срби живели, то је наш приоритетни циљ и посвећени смо сарадњи образовних институција у Србији и Српској како би заједно градили бољу будућност за цео наш народ - поручио је Милићевић.

Милан Кулић, ректор Универзитета у Источном Сарајеву у чијем је саставу Педагошки факултет у Бијељини, рекао је да овај факултет има важну позицију јер школује кадар који већ од предшколског узраста образује и васпитава младе, те похвалио њихов допринос интернационализацији Универзитета.

Он је навео да се ове године, након Медицинског факултета у Фочи који изводи наставу и на енглеском језику, очекује упис прве генерације студената који ће слушати наставу на енглеском језику и на Електротехничком факултету, а уписана је и прва генерација студената који ће наставу слушати на руском језику на Музичкој академији.

Декан Педагошког факултета Далибор Стевић рекао је новинарима да је током три деценије рада направљен огроман помак у сваком погледу и да је ова високошколска институција данас видљива у струци и науци и поносна на квалитет рада и кадра који школују.

Он је навео да је поводом јубилеја објављена монографија "Источник образовања - 30 година рада Педагошког факултета" и организован научни скуп "Наука и настава дана" са 200 учесника из 11 земаља.

Предсједник Скупштине града Бијељина Александар Ђурђевић је на свечаној академији честитао јубилеј Педагошком факултету и истакао да је васпитање и образовање свето занимање и темељ друштва, те да овај факултет својим радом отвара град према свијету.

У име локалних заједница Републике Српске начелник Лопара Радо Савић захвалио је Педагошком факултету што деценијама ствара кадар који образује дјецу и младе у Српској.

У име Његовог преосвештенства епископа зворничко-тузланског фотија на свечаној академији учеснике је поздравио свештеник Синиша Шаренац, који је рекао да је српски народ страдалнички, али велики, са много генијалних људи кроз вијекове.

- Велики је српски народ и нема му краја, никада нећемо пропасти. Можемо бити у тешким временима и оскудним, али послије тога увијек ће доћи велики људи и овај ће народ увијек бити велики - поручио је Шаренац.

Он је истакао потребу да свака образовна установа буде васпитна и образовна.

- Какав нам је образ, такви смо људи и дај Боже да тај наш образ буде частан, достојанствен и господски - рекао је свештеник Шаренац и пожелио српском народу мудрост, љубав, мир и јединство.