latinica  ћирилица
21/09/2023 |  20:43 | Аутор: РТРС

У Бугојну прослављена слава храма

Храм Рођења Пресвете Богородице прославио је храмовну славу. У препуном храму служена је Света Литургија, а након литијског опхода око светог храма, свештенство је освештало чесму у храмовној порти. Такође, служен је парастос за све погинуле борце Војске Републике Српске са подручја Бугојна.
Бугојно - Храм Рођења Пресвете Богородице - Фото: РТРС
Бугојно - Храм Рођења Пресвете БогородицеФото: РТРС

Бугојански храм и бугојански православни Срби у Другом свјетском рату тешко су пострадали, баш као и током Одбрамбено-отаџбинског рата, током којег су православни Срби прогнани из овог града, а храм је срушен до темеља.

Трудом протојереја-ставрофора Славише Ђурића, пароха бугојанског, и вјерног народа, храм је поново изграђен 2005. године, да сачува историјску истину о некад бројној и богатој православној заједници.

На подручју ове парохије данас живи свега 60 православних Срба, док је данашњем молитвеном сабрању присуствовало 400 Бугојанаца, који су за ову прилику дошли из разних крајева Републике Српске и Србије, да би у свом завичају прославили славу храма у којем су крштени, баш као и њихови преци.