latinica  ћирилица
21/09/2023 |  19:46 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Наступ сарајевске четворочлане делегације у Генералној скупштини УН-а у служби само једне политике (ВИДЕО)

Много је разлога зашто приједлози закона о спољним пословима и о међународним уговорима нису добили зелено свјетло у Представничком дому БиХ. А и како би, кад нам је дипломатија у раскораку.
Уједињене нације   (Фото:EPA-EFE/ANTON BRINK HANSEN) -
Уједињене нације (Фото:EPA-EFE/ANTON BRINK HANSEN)

То је показао и наступ сарајевске четворочлане делегације у Генералној скупштини УН-а. Нити су за ставове у БиХ тражили сагласност, нити их у Њујорку усаглашавали.

На ратни наратив према Хрватској у говору Жељка Комшића, пожалио се шеф Мисије БиХ у УН-у Златко Лагумџија. И признао, његов шеф је само Денис Бећировић. И још каже да жали што као Република Српска и њен предсједник Милорад Додик, и БиХ није више улагала у лобирање.

Након што је Жељко Комшић пред, готово празном скупштинском салом, на Ист Риверу, ишчитао замало па предизборни говор, његов некадашњи партијски колега Златко Лагумџија сарајевској јавност из Њујорка је признао јавну тајну - Комшићев говор његов је лични став. А никако усаглашен у БиХ.

Но критикујући Комшића, шефу Мисије БиХ при УН-у, омакло се и то више пута – да и сам не заступа ставове БиХ – већ да је амбасадор само једног члана Предсједништва – Дениса Бећировића.

Оно што јавност зна, шеф највећег дипломатског представништва БиХ у свијету сада је и недвосмислено признао. Услуга је то за враћање из политичке пензије у центар дипломатије.

Тако Лагумџија и Бећировић, заклети борци за грађанску БиХ сада удружено агитују. Не помињу ни Босанце, ни Бошњаке.

Искусне дипломате у невјерици! Лагумџијина псеудо-дипломатија, умјесто бољег позиционирања у међународном поретку, додатно руинира БиХ. Кажу, да се Устав и закони поштују, Лагумџија је већ данас требало да добије експресну замјену у Њујорку.

Тешко је очекивати да ће се у Сарајеву то десити. Доказао је то и Лагумџијин претходник, Свен Алкалај, који је мандат потрошио "заступајући" само Жељка Комшића. А онда награђен новим – у Вашингтону!

Нина Сајић професор и бивши дипломата 0.25 Господин Лагумџија је управо потврдио оно што ми говоримо да БиХ није никаква држава, напросто један териториј који је подијељен на два ентитета и три конститутивна народа, подијељене заједнице, гдје у ствари свако води своју политику и то траје дуги низ година нарочито код бошњачке политичке елите.

Такозваној међународној заједници јасно је да се из БиХ одавно не чује само један глас. Но Лагумџија и његови помагачи и дефинитивно су трасирали пут неуставне самовоље и безакоња. Свима, а не само Бошњацима.

Да ли је сарајевски циљ био и привидно стопирати истину о Кристијану Шмиту, коју је српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић тражила од генералног секретара УН-а Антонија Гутереса, иначе члана Мадридског клуба - асоцијације бивших демократских предсједника и премијера?

Лагумџија се похвали да за потребе сарајевске политике "користи" услуге Клуба, а и Гутересов одговор Цвијановићевој био је баш као да је у Сарајеву писан. Само што Гутересу, као Бећировићу Лагумџија није вратио контрауслугу, већ је најгрубље погазио и његове поруке са Ист Ривера!