latinica  ћирилица
21/09/2023 |  19:40 ⇒ 22:00 | Аутор: РТРС

ОБА и даље у раљама сарајевских политичара (ВИДЕО)

Tужилаштво БиХ покреће истрагу како је посланик СДА у Представничком дому Парламента Федерације, Салко Зилџић дошао у посјед службене исказнице Обавјештајно безбједносне агенције БиХ. Информације ће бити затражене од надлежних институција, како би се у оквиру предмета обавиле провјере. Из Републике Српске на ово једногласно реаговање - ово је још само један доказ да је ОБА годинама у служби сарајевских политичара и да дјелује мимо закона.
Оба у раљама Сарајева - Фото: РТРС
Оба у раљама СарајеваФото: РТРС

Да ли ће, након бројних афера бившем директору ОБЕ Осману Мехмедагићу, на терет бити стављено и тешко кривично дјело - незаконито издавање легитимације посланику СДА, Салку Зилџићу. Ко је Зилџићу издао службену легитимацију и за кога ради ОБА?

На наше позиве да одговори на ово питање Мехмедагић се није јављао али је за федералне медије негирао да је издао легитимацију. Право на службену легитимацију имају пензионисани почасни припадници ове агенције, а што Зилџић сигурно није.
Стручњаке за безбједности не изненађује незаконито посједовање легитимације, јер кажу многи у БиХ имају те исказнице, На овај проблем, појашњавају, Српска је годинама указивала.

-ОБА БиХ се издигла изнад закона, радила по налогу СДА и за њен рачун, проводећи незаконита прислушкивања и процесе. Биће потребно много времена да се утврди ко све има исказницу ОБА, јер је питање колико се таквих исказница уопште налази у регистру - истакао је Слободан Жупљанин, декан безбједносних наука у Бањалуци.

Да је Обавјештајно-безбједносна агенција годинама радила све под контролом политичког Сарајева - упозорава и предсједник Народне скупштине, Ненад Стевандић. Подсјећа и на незаконито прислушкивање руководства Републике Српске.

-Хапшење Зилџића начин је, на који ће се прикривати нелегалне радне - мање је битан од онога што ова агенција ради. Руководство Републике Српске било је под сталном присмотром ОБА када је њом руководио Осман Мехмедагић Осмица. Прислушкивани су предсједник Републике Српске Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, премијер Српске Радован Вишковић и када смо на то указивали, нико није обраћао пажњу - поручио је Стевандић.

На ово се из Републике Српске указује годинала али се у Федерацији све вријеме о томе ћути. Да ли ће хапшење Салке Зилџића из СДА који је уз службену легитимацију ОБЕ и са ватреним оружјем покушао да пређе гранични прелаз напокон отворити и прича о прислушкивању?

До тада његов страначки шеф Бакир Изетбеговић моли Србију да има слуха за Зилџића, који је у притвору у Ужицу.