latinica  ћирилица
21/09/2023 |  15:55 | Аутор: СРНА

У Бијељину до сада пласирано више од 178 милиона КМ

Инвестиционо-развојна банка /ИРБ/ Републике Српске пласирала је до сада на подручју Бијељине 178,3 милиона КМ, рекао је Срни вршилац дужности директора Банке Дражен Врховац.
Инвестиционо-развојна банка Републике Српске (Фото: ИРБРС) -
Инвестиционо-развојна банка Републике Српске (Фото: ИРБРС)

Од тога је 159,4 милиона КМ или 89,4 одсто пласирано на кредитној основи, 18,7 милиона посредством пласмана у хартије од вриједности, а преосталих 223.000 КМ одобрено је на бесповратној основи у оквиру финансијског механизма за финансирање пројеката интегрисаног и одрживог локалног развоја.

- Од наведеног износа кредитних пласмана, 92,3 милиона КМ одобрено је предузетницима и предузећима, локална пољопривредна производња подржана је са 17,9 милиона КМ, рјешавање стамбеног питања социјалних и група од посебног интереса и значаја за Републику Српску подржано је са 46,2 милиона КМ кроз 717 одобрена захтјева - навео је Врховац.

Он је додао да су три милиона КМ одобрена посредством кредитне линије за јединице локалне самоуправе као директна подршка граду Бијељина у реализацији приоритетних инфраструктурних пројеката.

- Са 7,7 милиона КМ Банка је подржала емисију муниципалних обвезница града Бијељина, док је 11 милиона КМ уложено у акције два емитента са подручја града - рекао је Врховац.

Директор Инвестиционо-развојне банке Републике Српске подсјетио је да од 2014. године Банка реализује пројекте на бесповратној основи посредством финансијског механизма за финансирање пројеката интегрисаног и одрживог локалног развоја, те навео да је значајан корисник средстава из ових извора и град Бијељина.

Врховац је рекао да су, захваљујући овом механизму, до сада подржана три пројекта - "Увођење ГИС система до унапређења квалитета јавних услуга у граду Бијељини", "Унапређење пословног окружења сјевероисточног дијела Републике Српске" и "Вртић је и моје право".

Њихова укупна вриједност је 392,2 хиљаде КМ од којих је 223 хиљаде обезбијеђено на бесповратној основи из Финансијског механизма, док остало представљају средства суфинансирања која су обезбиједили корисници.

- Реализацијом ових пројеката обезбијеђена је већа доступност и квалитет јавних услуга које су у надлежности градске управе кроз успостављање географског информационог система, успостављено је међуопштинско партнерство града Бијељине са општинама Угљевик и Лопаре с циљем привлачења нових и задржавања постојећих инвеститора, изграђен дио саобраћајне инфраструктуре у оквиру Индустријске зоне два и унапријеђен квалитет предшколског васпитања и образовања у највећем градском насељу Лединци - рекао је Врховац.

Он је истакао да је Инвестиционо-развојна банка Републике Српске посвећена пружању подршке свим пројектима који су у складу са циљевима и политикама финансирања Банке.

- Колики ће износ средстава бити пласиран на подручју одређене општине зависи искључиво од заинтересованости клијената и броја захтјева који пристигну у Инвестиционо-развојну банку Републике Српске - рекао је Врховац.