latinica  ћирилица
21/09/2023 |  07:43 | Аутор: ТАНЈУГ

Ескобар: Приштина да мијења приступ, Београд охрабрујемо да буде стрпљив

Замјеник помоћника америчког државног секретара и специјални изасланик САД за дијалог Београда и Приштине Габријел Ескобар изјавио је да, након још једног краха у разговорима Београда и Приштине, приступ треба да мијења страна која, како је навео, дјелује по принципу - узми или остави, а то је влада тзв. Косова.
Габријел Ескобар (Фото: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ) -
Габријел Ескобар (Фото: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ)

Ескобар је за Глас Америке истакао да се Београд и даље охрабрује да буде конструктиван и стрпљив у дијалогу и да не чини ништа што би допринијело дестабилизацији.

Он је рекао да је јасно шта су обавезе Приштине и да је изјава високог представника ЕУ Жозепа Бореља о томе била веома јасна.

- Вријеме је за нови приступ унутар дијалога Београда и Приштине - поручио је Ескобар који борави у Њујорку поводом засједања Генералне скупштине Уједињених нација гдје је разговарао и планира сусрете са лидерима држава Западног Балкана.

Морамо да наставимо да радимо на дијалогу, нема алтернативе за регион - осим европских интеграција, истакао је Ескобар. Он је напоменуо да не прихвата критике на рачун ангажмана посредника у разговорима, специјалног изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака.

- Лајчак ужива пуно повјерење Европске уније и Сједињених Држава. Послије краха разговора, 27 држава чланица Европске уније јавно је Лајчаку упутило подршку - навео је Ескобар.

Он је истакао да ће и дијалог и Лајчак остати и да то не може да промијени премијер привремених приштинских институција.

Ескобар је истакао да су га током прошле седмице узнемириле информације да се Лајчак нашао на мети напада на друштвеним мрежама на тзв. Косову и да је тражио сам од предсједнице и премијера привремених приштинских институција Вјосе Османи и Аљбина Куртија да их осуде.

Ескобар је напоменуо да није рекао да ти напади долазе из владе привремених приштинских институција, али је навео да је потребно јасно истаћи да су неприхватљиви напади личне природе на Лајчака.

Ескобар је поновио, поводом тога што Београд није увео санкције према Русији, да Србија не би требало да буде, како је навео, "странац у европској породици".

- Рећи ћу да сматрамо да Србија треба да уведе санкције. Она нема никакву законску обавезу да то учини и очигледно је да се ради о држави која самостално спроводи сопствену спољну политику - навео је Ескобар.