latinica  ћирилица
16/09/2023 |  19:41 ⇒ 20:26 | Аутор: РТРС

Козара угостила пјеснике и писце (ВИДЕО)

На Козари је одржан поетски час поводом 51. Књижевних сусрета.
Козара - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
КозараФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

На поетском часу су се представили пјесници и писци из Српске, Србије и Црне Горе. Овогодишњи лауреат је Благоје Баковић, пјесник из Врбаса. 

Књижевни сусрети на Козари почели су полагањем вијенаца на спомен-бисту Скендера Куленовића и симболичним сађењем дрвета у Парку пјесника на Мраковици, које је засадио лауреат Благоје Баковић.

- Част ми је и привилегија што припадам народу и његовом језику који никада није гледао мрава да згази и који данас, овим рукама мене грешнога, могу да засадим дрво међу оволиким дрвећем које је запамтило крваву епопеју Козаре - рекао је Баковић.

Потресну поему "Стојанка мајка Кнежопољка" говорила је Мирела Предојевић, глумица из Приједора.

Калина Одицки, ученица првог разреда Гимназије "Свети Сава" Приједор, рекла је да су ови часови посебно значајни за младе, јер на овај начин могу више сазнати о нашој историји и књижевности. 

Срђан Мастикоса, ученик трећег разреда Гимназије "Свети Сава" Приједор, рекао је да је упознат са чињеницом да су од оснивања  Књижевних сусрета, овдје гостовали великани књижевне ријечи, од Скендера Куленовића, Бранка Ћопића и других. 

Књижевни сусрети на Козари су међу најдуговјечнијим књижевним манифестацијама у Српској, а њихов значај у очувању и представљању српске писане ријечи је непроцјењив, поручено је са скупа.

- Опредијелили смо се за Благоја Баковића, јер је то један од пјесника који ствара дуже од 50 година на српском језику, који је у свом пјесничком раду и поетици објединио три доступна свијета, и овај свијет у нама - рекао је Горан Максимовић, предсједник жирија 51. Књижевних сусрета на Козари.

Јадранка Мијић, шеф Одсјека за културу и међународну сарадњу Приједора, указала је на то са колико емоција говоре пјесници када причају о Козари и Скендеру Куленовићу. Због тога се, како је истакла, Градска управа потрудила да и ове године буде добар организатор и домаћин, што ће чинити и убудуће. 

На вечери лауреата у приједорском позоршту, овогодишњем лауреату Благоју Баковићу биће уручена награда "Скендер Куленовић - Књижевни вијенац Козаре".