latinica  ћирилица
07/09/2023 |  17:00 ⇒ 17:01 | Аутор: СРНА

Ђи: Кинеска предузећа желе да сарађују са привредницима из Модриче

Амбасадор Кине у БиХ Ђи Пинг рекао је данас у Модричи да кинеска предузећа желе да сарађују са привредницима у овој општини.
Ђи Пинг - Фото: РТРС
Ђи ПингФото: РТРС

Ђи је данас са начелником Модриче Јовицом Радуловићем отворио 12. Међународни сајам привреде и предузетништва на којем ће се представити више од 200 организација и привредника из Српске, Федерације БиХ, Брчко дистрикта, Србије, Хрватске, Мађарске и Кине, чија је амбасада у БиХ покровитељ ове дводневне манифестације.

Кинески амбасадор је рекао да на Сајму учествује осам предузећа из Кине која истражују могућности инвестирања у Модричи.

Он је навео да ће представници компанија које раде на изградњи болнице у Добоју наредних дана са Радуловићем посјетити произвођача магарећег млијека из модричког мјеста Мишићи, те разговарати о могућој сарадњи и инвестирању у погон за производњу млијека.

Радуловић је рекао да је Сајам у Модричи постао значајан за ову општину и ширу регију.

- Важно је да Сајму присуствује амбасадор Кине у БиХ, земље чије компаније ће градити ауто-пут од Вукосваља до Раче, дијелом и кроз општину Модрича, што ће омогућити сарадњу кинеских компанија са локалним предузећима - рекао је Радуловић.

Директор општинске Агенције за развој малих и средњих предузећа Сњежана Вујић нагласила је да је Сајам у Модричи прерастао у озбиљну манифестацију коју из године у годину посјећује велики број излагача.

Она је истакла да је важно што догађај посјећују излагачи из сусједних држава, чланица ЕУ, те ове године и Кина.

Отварању Сајма присуствовали су посланик у Народној скупштини Републике Српске Милка Савић, генерални секретар Привредне коморе Републике Српске Драгана Кокот, начелници општина Вукосавље, Шмац, Брод и Теслић.

Сајам ће бити одржан на 1.000 метара квадратних затвореног и 5.000 метара квадратних отвореног изложбеног простора Културно-спортског центра Модрича.

Због афричке куге свиња ове године неће бити одржана изложба говеда и ситних животиња.

У оквиру Сајма, чије је затварање планирано за сутра у 18.00 часова, биће одржана модна ревија, те више предавања из области енергетике, занатства, пољопривреде и кућне радиности.