latinica  ћирилица
25/08/2023 |  12:56 ⇒ 17:56 | Аутор: РТРС

Бијељина: Додијељена пољопривредна механизација вриједна 1,3 милиона КМ (ВИДЕО)

У Бијељини су данас додијељене пољопривредне машине, опрема и алат купљени у оквиру пројекта подршке Владе Мађарске пољопривредницима у Републици Српској и Брчко дистрикту и презентован нови јавни позив за набавку механизације.
Петрикс-пољопривредна опрема - Фото: РТРС
Петрикс-пољопривредна опремаФото: РТРС

Ријеч је о пољопривредној опреми купљеној у предузећу Петрикс у Патковачи уз подршку Фондације Прогресус, укупне вриједности 1,3 милиона КМ.

Директор Фондације Андреа Јаглица рекла је да је у претходном периоду у фокусу била примарна пољопривредна производња и основни дио прераде пољопривредног производа, а сада је то проширено на комплетну прехрамбену индустрију.

- То је утицало на чињеницу да су дистрибутери проширили асортиман понуде на машине прихватљиве за прераду воћа, поврћа, вина, ракије - рекла је Јаглица.

До сада је на име подстицаја за набавку пољопривредне механизације и опреме мађарске производње пољопривредницима у Републици Српској и Брчко дистрикту исплаћено око седам милиона евра, а до краја септембра биће исплаћена још два милиона.

Пољопривредни произвођачи и прерађивачи на други јавни позив, објављен 14. августа, могу да се пријаве до 14. октобра.

Програм подршке Владе Мађарске и једноставнији начин пријаве за додјелу бесповратних средстава за набавку пољопривредних машина и опреме представљен је данас добојским пољопривредницима.

У Добоју је регистровано око 700 пољопривредних произвођача, доминира ратарско-сточарска производња, па су пољопривредници највише заинтересовани за прикључке попут балирки за сијено, плугова и тањирача.

Прошле године субвенције Владе Мађарске у износу од 70 одсто вриједности машина и опреме искористило је 40 пољопривредника добојске регије.

Приликом представљања другог јавног позива истакнуто је да сада поред пољопривредника право на подстицај могу да остваре и прерађивачи примарних и секундарних производа за набавку машина и опреме за прераду пољопривредних производа.

Представник Фондације за одрживи развој Прогресус Вања Совичевић рекао је да субвенција по кориснику износи до 25.000 евра или до 70 одсто вриједности набављене машине или прикључка.