latinica  ћирилица
13/08/2023 |  08:30 ⇒ 09:22 | Аутор: РТРС

Поповић: Оптужница нема никаве везе са правом (ВИДЕО)

Оптужница коју је подигло Тужилаштво БиХ против предсједника Српске Милорада Додика и в.д. директора Службеног гласника Милоша Лукића нема никакве везе са правом, сматра професор Уставног права Витомир Поповић.
Јутарњи програм - Витомир Поповић - Фото: РТРС
Јутарњи програм - Витомир ПоповићФото: РТРС

- Додао је да морамо радити на јачању институција Српске јер оптужница није удар на Додика већ на институције Републике Српске. Циљ тзв. ОХР-а је да БиХ никада не постане држава - нагласио је Поповић, гостујући у нашем Јутарњем програму.

Истакао је да у БиХ немамо никвог правног поретка и да морамо јачати институције Републике Српске.

- Шмит се понаша као протектор БиХ, покренућемо поступак против њега у Њемачкој. Тзв. високог представника прогласити "персоном нон грата" - поручио је Поповић и додао да "све што нам не одговара, из тога морамо да изађемо".

Нагласио је да је Суд БиХ политички инструментализован те да ће се понашати какво наређење добије из америчке или британске Амбасаде, које су овдје стално имале негативне упливе.

- Њихово понашање ће бити политизовано. Понашаће се тако да ће сматрати да је предсједник Српске играчка, коју може да ухапси ко год и кад год хоће и да ради шта хоће. Република Српска мора додатно јачати своје капацитете и једноставно јасно ставити до знања да ми немамо никаквог интереса од овакве политике - јасан је Поповић.

Коментаришући најаву предсједника Српске да ће упутити тужбу против тужиоца Тужилаштва БиХ због злоупотребе положаја, Поповић је рекао да је то један од могућих путева којима Република Српска може ићи али истиче да је главни пут подизање оптужнице против лажног високог представника у БиХ у земљи из које је он дошао, јер, како наводи, Њемачка за своје поступке мора сносити одређене посљедице и консенквенце.

Поповић је истакао да ако Тужилаштво и Суд БиХ наставе да воде политику америчке Амбасаде, неког Марфија, Британаца или било кога другог, онда нам такве институције нису потребне, Српска нема потребу за тим.