latinica  ћирилица
31/07/2023 |  18:46 ⇒ 20:50 | Аутор: РТРС

Ученици добојске Економске школе на пракси у Будимпешти (ВИДЕО)

Десет ученика добојске Економске школе смјерова банкарски, половно-информатички техничар и фризер завршило је једномјесечну плаћену праксу у Будимпешти.
Ученици добојске Економске школе на пракси у Бидимпешти - Фото: Уступљена фотографија
Ученици добојске Економске школе на пракси у БидимпештиФото: Уступљена фотографија

Кући су се вратили пуни утисака, стекли нова знања и вјештине. То им је омогућено у оквиру споразума о сарадњи привредних комора Републике Српске и Мађарске.

Млади добојски фризери у Будимпешти су савладали различите технике уређивања косе. Није се било лако навићи на живот у метрополи, а љубазност људи и културне знаменитости оставиле су најјачи утисак.

Језик је, кажу, тежак, па су се кући вратили са тек неколико научених ријечи мађарског. Пракса је била и плаћена.

Учешће у пројекту иницирао је професор физичког васпитања који је као члан Удружења Мађара у БиХ прихватио понуду мађарских колега како би ученици стекли нова практична знања.

- Бирали смо, наравно, најбоље, одличне ученике и један од услова је био и познавање енглеског језика - рекао је професор физичког васпитања у Економској школи Добој Срђан Павловић.

- Ја вјерујем да ће сам боравак у једном велеграду каква је Будимпешта генерално оставити утисак на дјецу и да ће понијети искуства не само када је ријеч о пракси, него заиста да осјете дух Мађара, мађарске културе, да упореде евентуално са српском културом и нашим обичајима - изјавила је директор Економске школе Добој Тијана Васиљевић Стокић.

Ученици Економске школе из Добоја једини су из Српске који су били дио пројекта чији је циљ упознавање нових култура, језика и стицања додатних компетенција потребних за лични и професионални развој.