latinica  ћирилица
28/07/2023 |  14:23 ⇒ 14:24 | Аутор: РТРС

Ружичић: Страни радници у Српској раде више од осам сати

Страни радници постали су реалност у Републици Српској. Квота радних дозвола за странце у овој години је 1.400. Послодавци траже да се тај број повећа, док из Синдиката упозоравају да страни радници не могу замијенити домаће. Из Уније удружења послодаваца истичу да ће тренд ангажовања страних радника у Српској бити настављен јер нам недостаје радне снаге.
Радници - Фото: РТРС
РаднициФото: РТРС

У Републици Српској је прошле године издато 1.595 радних дозвола. У Привредној комори Републике Српске кажу да су области у којима се највише ангажују страни радници грађевинарство, прерађивачка индустрија и угоститељство.

- Највише радних дозвола издато је држављанима Србије 453 и Турске 300. Затим слиједе Бангладеш са 108, Кина 90, Индија 54 и Непал са 40 радних дозвола - рекао је за Радио Српске портпарол Привредне коморе Дејан Рауш.

Годишњи дефицит радне снаге у Српској износи осам до десет хиљада радника. Директор Уније удружења послодаваца Репблике Српске Саша Аћић истиче да је разлог зашто се ангажују страни радници квалитативно и квантитативно неадекватна понуда радне снаге у Републици Српској. Аћић напомиње и да би БиХ и Република Српска требало да уреде област имиграционе политике.

- У БиХ долазе радници из земаља са којима БиХ има визни режим. Међутим, поред тог радног аспекта, неопходно је радити на интеграцији тих људи у наше друштво. У том погледу очекујемо да ће институције радити на томе да се та област уреди на обострано задовољство - додао је Аћић.

Став Синдиката Српске је да је долазак страних радника посљедица малих плата и лошег односа већине послодаваца према радницима у реалном сектору. Потпредсједник синдиката Републике Српске за привреду Данко Ружичић наглашава да страни радници не могу бити адекватна замјена за домаће.

- Страни радници раде за мале плате због којих су наши људи отишли у иностранство. Али не раде осам сати, већ много више, због чега је послодавцима исплативо да их ангажују и тако ријеше проблем недостатка радне снаге - наглашава Ружичић.

Подсјећамо, Народна скупштина Републике Српске је у јуну прошле године по хитном поступку усвојила измјене Закона о запошљавању страних држављана и лица без држављанства, према којима ће странци у Српској имати поједностављену процедуру по питању запошљавања.