latinica  ћирилица
20/07/2023 |  18:50 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

Велико интересовање за упис на Медицински факултет у Фочи (ВИДЕО)

Четврту годину од увођења студија медицине на енглеском језику на Медицинском факултету у Фочи, заинтересованост студената је све већа. Од ове године уводе и студиј стоматологије на енглеском. И на традиционална четири студијска програма – медицина, стоматологија, специјална едукација и рехабилитација и здравствена њега, у провом уписном року попуњена су скоро сва мјеста.
Медицински факултет у Фочи - Фото: РТРС
Медицински факултет у ФочиФото: РТРС

Гркиња из Ларисе Ирина Кигаји, докторка стоматологије, и њен син Киријакос, увјерили се у услове с којима студиј стоматологије на енглеском језику располаже. Након што је Кирјакос у родном граду завршио гимназију, одлучио се да школовање настави у братској Српској. Задовољни су виђеним.

- Одушевљена сам. Увјерила сам се да факултет има одличне услове. За нас Грке овдје је посебно, јер смо ми братски народи - каже Ирина.

- Вјерујем да ћу успјети да овдје наставим своје школовање. Видим да факултет располаже са савременим објектима и кабинетима за наставу. Радује ме то - додао је Кирјакос.

Будући студенти четврте генерације медицине на енглеском језику пријемни испит полажу путем онлајн платформе. Моћи ће се уписати 100 студената – 80 на медицину и 20 на стоматологију. Интересовање је велико.

- Имамо пријављених кандидата из 11 земаља – Индија, Италија, Бангладеш, Шри Ланка, Турска, Сирија, Азербејџан, Нигерија, Велика Британија - истиче Недељка Ивковић продекан за студије на енглеском језику Медицинског факултета Фоча.

Медицину у Фочи, студираће и Требињац Димитрије Мишковић. На пријемном испиту након завршене Медицинске школе остварио је одличан резултат.

- Одлучио сам се за медицину јер је то позив с којим се помаже другима. Чуо сам о факултету све најбоље - каже Мишковић.

Након првог пријемном испиту, на смјер медицина уписала су се 92, на стоматологију 27, специјалну едукацију и рехабилитацију 28, а на здравствену његу 14 бруцоша. На здравственој њези остало је још шест мјеста, а на стоматологији 18.

Медицински факултет Фоча очекује одобрење за проширење листе за упис још десет студената из Црне Горе на студиј медицине.

На овом факултету на три циклуса студија студира више од 1.700 студената.