latinica  ћирилица
15/07/2023 |  14:42 ⇒ 16/07/2023 | 09:14 | Аутор: sputniknews.com

Путин: Главни циљ прехрамбеног споразума није испуњен

Предсједник Русије Владимир Путин рекао је у разговору с јужноафричким колегом Сирилом Рамафосом да обавезе у вези с отклањањем препрека за извоз руских прехрамбених производа и ђубрива нису испуњене, саопштено је из Кремља.
Владимир Путин (фото: EPA-EFE/ALEXANDER KAZAKOV/SPUTNIK/KREMLIN / POOL MANDATORY CREDIT) -
Владимир Путин (фото: EPA-EFE/ALEXANDER KAZAKOV/SPUTNIK/KREMLIN / POOL MANDATORY CREDIT)

Приликом разматрања питања у вези с истамбулским пакетом споразума Владимир Путин је нагласио да још нису испуњене обавезе о уклањању препрека за извоз руских прехрамбених производа и ђубрива, које су утврђене Меморандумом Русија – Уједињене нације, наведено је у саопштењу.

- Главни циљ (прехрамбеног) споразума, односно испоруке жита земљама којима је оно најпотребније, укључујући земље на афричком континенту, није реализован - рекао је Путин.

Двојица лидера су потврдила обострану спремност за јачање билатералне сарадње у разним областима, додаје се у саопштењу.

Црноморска иницијатива, коју су 22. јула прошле године у Истанбули потписали представници Русије, Турске, Украјине и Уједињених нација, подразумијева извоз украјинског жита и прехрамбених производа, као и ђубрива, преко Црног мора из три луке, укључујући Одесу.

Према споразуму, пловидбу бродова надгледа Заједнички координациони центар у Истанбулу.

Путин је у више наврата указао на то да Запад већи дио украјинског жита извози у своје државе, умјесто у афричке земље, којима је оно најпотребније.

Прехрамбени споразум је саставни дио пакета споразума.

Други дио је Меморандум Русија – Уједињене нације, који би требало да важи три године, а подразумијева отклањање блокаде руског извоза прехрамбених производа и ђубрива. За то је потребно поновно укључивање Роселхозбанке у систем СВИФТ, обнављање испорука пољопривредне технике, резервних дијелова и сервисне опреме, обнављање рада цјевовода за испоруку амонијака "Тољати – Одеса" и низ других мјера.

Москва је саопштила да се тај дио споразума још не испуњава.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков је 21. јуна изјавио да нема предуслова за продужавање прехрамбеног споразума, пошто обавезе према Русији нису испуњене. Рок важења споразума истиче 17. јула.