latinica  ћирилица
14/07/2023 |  15:00 ⇒ 19:55 | Аутор: РТРС

За санацију штете и сузбијање афричке куге три милиона КМ; Вишковић наредио мобилизацију капацитета (ВИДЕО)

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Саво Минић Републике Српске упознао је чланове Републичког штаба за ванредне ситуације са тренутном ситуацијом у Републици Српској у вези афричком кугом свиња.
Сједница Републичког штаба за ванредне ситуације - Фото: РТРС
Сједница Републичког штаба за ванредне ситуацијеФото: РТРС

Минић је истакао да је на подручју Семберије до сада еутаназирано 4.200 свиња, те да је постављено 26 дезо баријера. Додао је да је тренутно активно 20 жаришта, а тимови на терену предузимају све мјере и радње потребне за спречавање ширења болести на остале дијелове Републике Српске, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

На сједници је истакнуто да је један од великих проблема и изазова са којима се сусрећу тимови цивилне заштите недостатак и слаб одзив заинересованих људи приликом утовара и одвоза угинулих животиња, што представља приритетни посао у спречавању заразе.

Командант Републичког кризног штаба Радован Вишковић наредио је да се мобилишу сви расположиви капацитети у људству и механизацији како би се сузбило ширење овог вируса, истакавши да је праворемено одлагање угинулих животиња у складу са прописима приоритетни посао за спречавање даљег ширења ове болести.

Управни одбор Компензационог фонда Републике Српске донио је одлуку о исплати три милиона КМ за санацију штете и спровођење мјера сузбијања и искоријењивања афричке куге свиња.

Расподјела извојеног новца почеће крајем наредне седмице, након обраде рјешења која ће бити донесена у складу са Правилником о условима и начину остваривања подршке за санацију штете.

Новац ће се исплаћивати у складу са приоритетима, а то су произвођачи који су први претрпјели штету и велики произвођачи.

Минић је истако да је остварена добра сарадња са начелницима општинама Угљевик и Лопаре, које су такође поставиле дезо баријере и спроводе све предложене мјере.

На сједници Штаба је истакнуто да ситуацију на терену додатно компликује лоша сарадња и комуникација са градоначелником Бијељине Љубишом Петровићем, који је издао наредбу за пребројавањем свиња на жариштима, што тренутно представља проблем приликом уласка на заражена подручја и доприноси ширењу заразе.

Такође, одржан је састанак са члановима међународног експертског тима за сузбијање афричке куге свиња, који су константовали да су у Републици Српској предузете одговарајуће мјере и радње на сузбијању афричке куге свиња.

Истакнуто је да ће узорковање бити стоодстотно, што подразумијева преглед сваке свиње.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, односно његове стручне комисије и тимови ће преузети цјелокупни посао на попису штете, обради података, обештећењима, као и све послове потребе за сузбијање вируса афричке куге свиња.

Констатовано је да се на великим фармама свиња није појавила болест, већ на домаћинствима са мањом производњом свиња.

Стручни оперативни тим упутио је апел грађанима и привредницима на угроженим подручјима да пруже помоћ погођеним газдинствима и домаћинима приликом сузбијања ширења болести, зарад добробити цјелопкупне заједнице.

Такође, апел Републичког штаба је да се сви придржавају прописаних мјера, као и да ће несавјесни појединци који који крше прописане мјере бити снкционисани.

Републички штаб за ванредне ситуације, поред министара, чине и директори Републичке управе цивилне заштите, Полиције, Ветеринарског института Републике Српске "Др Васо Бутозан", Инспектората Републике Српске.