latinica  ћирилица
08/07/2023 |  14:38 ⇒ 19:47 | Аутор: РТРС

Кошарац за РТРС: Додик је мета Сарајева и Запада у настојању да ослабе Републику Српску

Члан Предсједништва СНСД-а Сташа Кошарац истакао је у изјави за РТРС да је политика предсједника Републике Српске Милорада Додика гарант опстанка Српске и очувања њених права загарантованих Дејтоном и Уставом.
Сташа Кошарац - Фото: Уступљена фотографија
Сташа КошарацФото: Уступљена фотографија

Кошарац је додао да су ову чињеницу препознали како западни центри моћи, тако и представници политичког Сарајева, због чега хорски и удружено раде на насилном уклањању предсједника Додика са политичке сцене.

- Мета њихових напада је искључиво Милорад Додик, јер су свјесни да његова политика значи очување и опстанак Републике Српске. Знају добро и Бакир Изетбеговић и представници Тројке и амерички и ини западни амбасадори, као што то зна и мешетар Кристијан Шмит, да је српски народ у Републици Српској дао повјерење и подржава Милорада Додика, јер његова политика гарантује снажну, јаку и самосталну Републику Српску и заштиту интереса њених грађана - поручио је Кошарац.

Он је рекао да кризу у БиХ проузрокују они који свакодневно уружавају Дејтонски споразум и Устав у намјери да ослабе Републику Српску и пониште изборну вољу спрског народа.

- У прилог томе најбоље свједоче реакције бошњачких политичара и представника дијела међународне заједнице. Пријете и призивају санкције, јер су свјесни да само насилним помјерањем и уклањањем легално и легитимно изабраног предсједника Милорада Додика са политичке сцене могу ослабити Републику Српску, њену позицију у БиХ, стаабилност и уставни капацитет - упозорио је Кошарац.

Према његовим ријечима, такав политички авантуризам директна је пријетња стабилизацији прилика у БиХ, о чему треба добро да размисле сви они који здушно учествују у масовној хистерији против предсједника Републике Српске.

- Додик је избор српског народа и на политичкој сцени биће док искључиво српски народ не каже супротно, упркос различитим притисцима, пријетњама и без обзира јалове покушаје разних изетбеговића, звиздића, хелеза, западних дипломата и других. Нека то окаче мачку о реп - навео је Кошарац.

Он је поновио да Република Српска и њено руководство поштују Дејтонски споразум и Устав БиХ, те да ниједна одлука није усвојена супротно овим документима.

С тим у вези, додао је, то су препознали међународни пријатељи Републике Српске, који подржавају политику њеног руководства засновану на поштовању и примјени међународног права.

- Република Српска ниједним својим актом не угрожава стабилност, нити нарушава међународно право. Додик је човјек мира и дијалога, лидер који заговара договор два ентитета и три конститутивна народа, без страног интервенционизма и уз пуно уважавање дејтоснких и уставних надлежности. Његову политику препознају Срби у Републици Српској, али и у региону и свјесни су да значи гарант опстанка нашег народа и Републике Српске - поручио је Кошарац.