latinica  ћирилица
01/07/2023 |  17:49 ⇒ 18:04 | Аутор: СРНА

Вишковић: Шмит забранио и онемогућио чланство БиХ у ЕУ

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да не вјерује да ће одлуке Кристијана Шмита, који је саопштио да ставља ван снаге одлуке Народне скупштине о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ, имати било какве посљедице по Републику Српску, и истакао да је Шмит данас забранио и онемогућио БиХ чланство у ЕУ.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

Вишковић је рекао да Република Српска не признаје Шмита као високог представника и да његове одлуке нису обавезујуће за институције Републике Српске.

- Овим само уводи БиХ у још једну жешћу кризу. Република Српска ће радити свој посао као и до сада, а Шмит може да својим одлукама забавља Сарајево, тако да не вјерујем да ће ово имати било какве посљедице по Републику Српску - истакао је Вишковић.

Он је рекао за Срну да Шмит није потврђен у Савјету безбједности УН онако како је Уставом и Дејтоном предвиђено.

- Господин Шмит, ако је толико битан, толико, ево да не кажем, показао мишиће, показао моћ, онда би требао отићи у Савјет безбједности да потврди да је он високи представник у БиХ, тада ће га Република Српска признавати. Он је био у Савјету безбједности и тамо, па скоро двије највеће земље на свијету, Русија и Кина, нису дале сагласност да буде високи представник, тако да он није високи представник у БиХ - указао је Вишковић.

Према његовим ријечима, овдје се прича прича о европским нормама и принципима и о некаквом испуњавању услова за чланство у ЕУ.

- Ја заиста сматрам као човјек, не више као предсједник Владе, да једној колонијалној, недемократској, једној неуставној земљи није мјесто у ЕУ, а то је БиХ. То је потврдио и сам Шмит тако да је на данашњи дан Шмит искључио БиХ из ЕУ - истакао је Вишковић.

Он је додао да БиХ не треба и не заслужује да буде чланица ЕУ, као земља под протекторатом у којој не владају демократска правила и са једним неизабраним странцем и страним судијама у Уставном суду.

- То није одлука институција БиХ, то није одлука институција Републике Српске, нажалост то је одлука неименованог званичника који себе назива високи представник и он је данашњим својим понашањем забранио и онемогућио БиХ чланство у ЕУ. Тако да би требало прекинути све процесе у вези са европскоим интеграцијама јер је очито од данас свима јасно да БиХ нема мјесто у оквиру европских интеграција - рекао је Вишковић.

Он је навео да једино у БиХ неко сам себе може да именује на неку позицију, да дођете и каже "од данас ја сам овдје главни, ја се за све питам".

- Само се не пита за животне проблеме, ни за економију, ни за социјална давања ни за плате, пензије, ту нема овлаштења, него само само оно што мисли да он као појединац може да направи у корист једног народа, унитарну БиХ - додао је Вишковић.

Предсједник Владе Републике Српске је рекао да је ово свима јасно и да је ово сахрана демократије и суверенитета једне земље.

- Од данас БиХ нити је суврена, нити је демократска. Она је колонијална и у рукама једног човјека. Поставља се питање зашто требају избори, зашто грађани бирају своје представнике ако један човјек мисли да може себи дати сва права и да одлучује о свему о чему он сматра да треба да одлучује - рекао је Вишковић.

Вишковић је упитао на основу којих чињеница је Шмит изнио све те ставове и све те пријетње.

Он је упитао зашто Шмит, ако ради по истим аршинима, није на исти начин санкционисао или коментарисао и одлуке Уставног суда БиХ.

- Ту се понаша као да је мањи од маковог зрна зато што је и сам он и његова канцеларија учествовала у креирању таквих одлука гдје један читав народ избаце из Уставног суда па кажу `тамо нема представника`, па он сад каже `мора Народна скупштина`. Ништа не мора - нагласио је Вишковић.

Он је указао да у Уставном суду БиХ и данас сједи Србин, судија Уставног суда којег на сједницу 19. јуна, када су мијењали своја правила гдје им више ни за кворум не требају Срби, нису чак ни обавијестили ни позвали.

- Толико о демократији, толико о искреним намјерама, толико о промовисању заједничког живота у БиХ - додао је Вишковић.

Њемачки држављанин Кристијан Шмит, који се представља као високи представник у БиХ, рекао је да је "одлучио да неће ступити на снагу закон којим се укида обавеза укидања одлука високог представника у Службеном гласнику Републике Српске и Закон о неспровођењу одлука Уставног суда БиХ на територији Републике Српске".

Он је додао да ће измијенити и Кривични закон БиХ тако што ће се радње којима се, како каже, нарушава уставни поредак БиХ третирати као кривично дјело.