latinica  ћирилица
01/07/2023 |  16:52 ⇒ 18:27 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Српска одлучна у заштити Дејтона, Шмит није високи представник

Република Српска остаје потпуно одлучна на путу заштите Дејтонског споразума, уставног поретка и уставне позиције Српске у дејтонској БиХ и то никаква одлука лажних представника не може да промијени, рекао је делегат Клуба српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

- Српска позива на дијалог кључне факторе у БиХ јер сви морамо бити свјесни да само унутрашњим договором и консензусом можемо пронаћи начин за опстанак БиХ уколико воља за опстанак уопште више постоји - рекао је Ковачевић за АТВ.

Ковачевић истиче да Република Српска неће пристати да Уставни суд БиХ неуставним одлукама руши уставни поредак БиХ и напада уставну позицију Српске као и српског конститутивног народа, а самим тим и других конститутивних народа у БиХ.

- Кристијан Шмит није високи представник, а све и да јесте, високи представници немају право да поништавају законе нити да доносе било какве одлуке или да узимају за себе улогу парламената-  каже Ковачевић.

Он је рекао да ће Република Српска те ствари употпуности игнорисати и позвао на разговор кључне унутрашње факторе у БиХ.

- То је једини начин на који можемо изаћи из ове кризе које је својим неуставним одлукама и нападом на уставни поредак направио Уставни суд БиХ тако што је прегласавао Србе, прегласавао Хрвате и на крају донио одлуку да Срби у БиХ уопште више нису потребни и да немају право гласа, то су ствари које су недопустиве и којима ће Српска потпуно јасно одупријети и против таквих појава се изборити - рекао је Ковачевић.