latinica  ћирилица
01/07/2023 |  16:44 ⇒ 22:19 | Аутор: РТРС

Оштре осуде на Шмитове "одлуке": Српска треба још снажније да корача својим путем (ВИДЕО)

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић поручила је да је Кристијан Шмит главна препрека унутрашњем дијалогу и даљем кретању БиХ ка Европској унији.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

- На изабраним представницима народа је да тај процес доведу до краја, за шта постоји пуна опредијељеност Републике Српске, а на Шмиту је само то да оде из БиХ - нагласила је Цвијановићева.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик обратиће се сутра на Козари медијима поводом нелегалних одлука Кристијана Шмита, најављено је из кабинета предсједника Републике.

Предсједник Владе Српске Радован Вишковић изјавио је да не вјерује да ће одлуке Кристијана Шмита имати било какве посљедице по Републику Српску, и истакао да је Шмит данас забранио и онемогућио БиХ чланство у ЕУ.

- Овим само уводи БиХ у још једну жешћу кризу. Република Српска ће радити свој посао као и до сада, а Шмит може да својим одлукама забавља Сарајево, тако да не вјерујем да ће ово имати било какве посљедице по Републику Српску - истакао је Вишковић.

Европски пут БиХ је у колизији са постојањем институције високог представника што је данас потврдио Кристајан Шмит, приватно лице које настоји да одлучује у име свих парламената у БиХ, оцијенио је предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић.

- Данашње оглашавање Шмита је још један игроказ и позориште на отвореном. Његовим обраћањем неће се промијенити ништа што се тиче Републике Српске, али хоће унутар БиХ и њеног европског пута. С обзиром на то да је одлучио да он бира шта ће се спроводити од 14 приоритета за приступање БиХ ЕУ, позивам га да спроведе свих 14 и до краја обесмисли постојање институција у БиХ - рекао је Шпирић.

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је да њемачки туриста Кристијан Шмит својим обраћањима обмањује и замајава јавност у БиХ.

- Тај њемачки држављанин нема никакво право да доноси било какве одлуке у име грађана Републике Српске, а поготово нема права да поништава законе и одлуке легално и легитимно изабраних институција и представника Републике Српске. Све потребне одлуке о овом питању већ је донијела Народна скупштина Републике Српске и те одлуке неће бити промијењене, нити поништене - поручио је Кошарац.

 Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Жељко Будимир поручио је Кристијану Шмиту да неће проћи његове одлуке и авети прошлости које су његови преци доносили према српском народу и оцијенио да се у периоду који долази Српска брани од највећег удара на њу послије завршетка рата у БиХ.

 Будимир сматра да су задње Шмитове одлуке још један од напада на Републику Српску и уставни поредак у БиХ и да Шмит, не само што није високи представник, него покушава да буде њемачки гаулајтер у БиХ.

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић указао је да се у 14 кључних приоритета ЕУ наводи да је неопходно реформисати Уставни суд и рјешавање питање међународних судија и додао да одлука Народне скупштине Републике Српске говори управо о рјешавању овог питања.

- Зашто нам једноставно не кажете да смо земља експеримент који је, због вашег понашања, пропао, а тренутно и једина колонија у свијету гдје неко дође и представи себе владаром свега без икаквог упоришта у међународном праву?", упитао је Клокић на Твитеру Кристијана Шмита, који је данас саопштио да "ставља ван снаге одлуке Народне скупштине о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ".

Република Српска остаје потпуно одлучна на путу заштите Дејтонског споразума, уставног поретка и уставне позиције Српске у дејтонској БиХ и то никаква одлука лажних представника не може да промијени, рекао је делегат Клуба српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић.

- Српска позива на дијалог кључне факторе у БиХ јер сви морамо бити свјесни да само унутрашњим договором и консензусом можемо пронаћи начин за опстанак БиХ уколико воља за опстанак уопште више постоји - рекао је Ковачевић за АТВ.

 Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић рекла је да у БиХ не постоји високи представник и да су одлуке Кристијана Шмита чиста илузија.

Вулићева је рекла да Шмит није изабран у Савјету безбјебдости УН, тако да није високи представник.

Предсједник Народне партије Српске Дарко Бањац рекао је да Кристијан Шмит грубо крши међународно право с обзиром да га није именовао Савјет безбједности УН и да се у Српској неће спроводити његове одлуке, као што је данашња када је саопштио да ставља ван снаге одлуке Народне скупштине о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ.

Лидер ДНС-а Ненад Нешић рекао је да је БиХ земља у којој престаје свака логика и да је дошла у парадоксалну ситуацију у којој Срби из Републике Српске, које оптужују да руше БиХ, бране суверенитет и независност БиХ од протектора и страног уплитања.

- Грађанин Њемачке Кристијан Шмит биће високи представник када буде изабран резолуцијом Савјета безбједности УН, јер је тако прописао Анекс 10 Дејтонског мировног споразума и све са чиме он овдје маше је супротно том анексу и има снагу као кад вам дође тетка из Њемачке и умјесто поклона донесе некакве законе - оцијенио је Нешић, који је и министар безбједности у Савјету министара.

Након што је Кристијан Шмит данас прогласио да "укида" два закона које је усвојила Народна скупштина Републике Српске, предсједник Социјалистичке партије Српске, Горан Селак, изјавио је да законе могу усвајати и мијењати само законодавне институције каква је Народна скупштина Републике Српске.

На питање новинара да прокоментарише одлуке самопроглашеног високог представника Селак је рекао да не може коментарисати нешто што није званично, што нема правну ваљаност и није објављено у Службеном гласнику Републике Српске.

Организације старјешина Војске Републике Српске саопштила је да су одлуке непостојећег високог представника саме по себи непостојеће и да Српска треба још снажније да корача својим путем и штити српски народ у условима мира, демократски те у складу са Дејтонским споразумом и уставима БиХ и Републике Српске.

Из Организације наводе да најоштрије осуђују и неприхватају антиуставне и антидејтонске одлуке непостојећег високог представника.

Правник Огњен Тадић рекао је да је дјеловање Кристијана Шмита представља опасност у БиХ, јер наводи представнике других страна, а посебно Бошњаке, да се припремају за нешто што се најблаже може назвати сукоб и да имају његову подршку.

Тадић је рекао да је данашњим обраћањем јавности Шмит поручио да је потписао папир којим покушава да изврши измјене Кривичног закона БиХ, али и додао да би први на удару, када би се закон примјењивао, били чланови Уставног суда БиХ који противправним радом и постпуцима штете систему подјеле надлежности унутар БиХ.

Подсјећамо, њемачки држављанин Кристијан Шмит, који се представља као високи представник у БиХ, рекао је да је "одлучио да неће ступити на снагу закон којим се укида обавеза укидања одлука високог представника у Службеном гласнику Републике Српске и Закон о неспровођењу одлука Уставног суда БиХ на територији Републике Српске".

Он је додао да ће измијенити и Кривични закон БиХ тако што ће се радње којима се, како каже, нарушава уставни поредак БиХ третирати као кривично дјело.