latinica  ћирилица
01/07/2023 |  16:25 ⇒ 16:26 | Аутор: СРНА

Кошарац: Шмит својим обраћањима обмањује и замајава јавност у БиХ

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је да њемачки туриста Кристијан Шмит својим обраћањима обмањује и замајава јавност у БиХ.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

- Тај њемачки држављанин нема никакво право да доноси било какве одлуке у име грађана Републике Српске, а поготово нема права да поништава законе и одлуке легално и легитимно изабраних институција и представника Републике Српске. Све потребне одлуке о овом питању већ је донијела Народна скупштина Републике Српске и те одлуке неће бити промијењене, нити поништене - поручио је Кошарац.

Он је у изјави за Срну рекао да је, према подацима Агенције за статистику БиХ, ову земљу у прошлој години посјетило 1.361.324 туриста, од чега је било 5,3 одсто Нијемаца.

- Замислите да сваки од тих туриста да себи право и слободу да се прогласи великим инквизитором и владаром, који може да намеће законе и одлуке, да за то прима више од 20.000 евра мјесечно и да на та примања не плаћа порез. То је, нажалост, трагикомична реалност ове земље, у којој разни страни Гаргамели, као у цртаном филму, мисле да имају право да раде шта хоће и да својим чаробним штапићима рјешавају озбиљне и нагомилане проблеме у овој земљи - рекао је Кошарац.

Он је упозорио на то да су Шмитове одлуке и обраћања у функцији и служби острашћених бошњачких политичара и јавности, као и појединих амбасада, од чије воље директно зависи то колико ће још бесплатних ноћења у Сарајеву имати тај њемачки туриста.

- Пошто Шмит не плаћа туристичку таксу и много кошта ову земљу, одузимајући њеним народима и политичким представницима право да се договарају и одлучују о будућности БиХ, вјерујем да ће ускоро доћи вријеме да се неке од тих амбасада, посебно земаља чланица Европске уније, захвале Шмиту на посјети и врате га тамо одакле је дошао - закључио је Кошарац.