latinica  ћирилица
01/07/2023 |  16:18 ⇒ 16:29 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Шмит главна препрека унутрашњем дијалогу и европском путу БиХ

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић поручила је да је Кристијан Шмит главна препрека унутрашњем дијалогу и даљем кретању БиХ ка Европској унији.
Жељка Цвијановић - Фото: СРНА
Жељка ЦвијановићФото: СРНА

- На изабраним представницима народа је да тај процес доведу до краја, за шта постоји пуна опредијељеност Републике Српске, а на Шмиту је само то да оде из БиХ - нагласила је Цвијановићева у интервјуу Срни.

На питање да прокоментарише данашњи медијски иступ Шмита, Цвијановићева је рекла да, нажалост, овакви његови потези удаљавају БиХ од тог пута, јер дерогирају и ометају суверено доношење одлука институција на свим нивоима власти.

Она је нагласила да је управо Шмит тај који својим нелегалним присуством урушава владавину права у БиХ због које, тобоже, доноси исто тако нелегалне одлуке.

- Све и да је изабран у складу са процедурама, а није, он нема надлежност да поништава одлуке Народне скупштине Републике Српске - нагласила је Цвијановићева.

Она је указала да је управо Уставни суд БиХ, на чије поштовање одлука упозорава Шмит, рекао и да високи представник да би био легалан мора да буде верификован у Савјету безбједности УН.

- То значи да су управо странци, укључујући и Шмита, први који не поштују одлуке Уставног суда БиХ, док лицемјерно позивају друге да то раде - констатовала је Цвијановићева.

САСТАНАК У КОЊИЦУ ПОГРЕШНО КОНЦИПИРАН - НА ТАКВОМ НЕКВАЛИТЕТНОМ САСТАНКУ ЈОШ НИСАМ БИЛА

На питање да прокоментарише јучерашњи састанак политичких партнера на нивоу БиХ који је одржан у Коњицу, Цвијановићева је рекла да види да се прави нека општа представа у вези са тим састанком, а коментаришу га и они који му нису присуствовали.

- Тачно да је било и повишене температуре у почетку, али и да се након тога нормално разговарало. Састанак је погрешно конципиран, наши партнери из политичког Сарајева су очекивали да се ми тамо нешто правдамо због одлука Народне скупштине Републике Српске, па су онда држали предавања о рату, ко коме честита вјерске празнике, стигло се до Сребренице, па и покушаја да се анализирају политички профили и развојни пут појединих политичара. Све у свему ја на таквом неквалитетном састанку још нисам била - навела је Цвијановићева, која је потпредсједник СНСД-а.

Она је нагласила да је приступ делегације СНСД-а био да виде шта се ради на нивоу заједничких институција гдје чине власт.

- Имали смо договоре који нису испоштовани јер у федералном коалиционом аранжману имају тачке које не функционишу у складу са нашим договором. Нисмо баш у могућности да стално правимо уступке, а да оно што је договорено остане нереализовано - рекла је Цвијановићева.

НИКО НИЈЕ ЗАИНТЕРЕСОВАН ЗА ЕВРОПСКИ ПУТ, ТО СУ САМО ИСПРАЗНЕ ФЛОСКУЛЕ

На питање како је прошао приједлог у вези са интегралним рјешавањем 14 приоритета, Цвијановићева је рекла управо онако како је и очекивала, али јој је било потребно да добије потврду да је то тако, што се и десило.

- Нису за то заинтересовани што ми говори о неколико ствари, али можда су двије, три важне. Као прво, нико није заинтересован за европски пут БиХ, то су само испразне флоскуле. Чак је то и јасно речено кроз једну констатацију, али нећу да офирам људе па да говорим ко је то рекао. Битно је да знамо да је тако. Као друго, они су кадри да жртвују 13 приоритета само да се не изврши једна тачка у оквиру једног приоритета која каже да треба реформисати Уставни суд БиХ и регулисати одлазак страних судија.

Дакле, јасно је. Кога брига за европске интеграције? Њима је битно да остану стране судије и заједно са ОХР-ом мијењају уставну структуру на неуставан начин, да би се земља централизовала и удовољило сталној кукњави политичара из реда бошњачког народа - указала је Цвијановићева.

СРПСКА ТРАЖИ СВОЈ НОВАЦ КОЈИ ЈОЈ ПРИПАДА

Када је ријеч о иступима Игора Црнатка у вези са састанком политичких партнера на нивоу БиХ у Коњицу, Цвијановићева је рекла да је Црнадак тај који коментарише састанак на којем није био.

- Нико тами није тражио неке паре, како он тврди, већ само да се испоштује договор о подјели индиректних пореза, путарине, заробљеног новца у Електропреносу за инвестиције. Кад институције Републике Српске траже, онда траже свој новац који им припада, а који други у БиХ блокирају - рекла је Цвијановићева.