latinica  ћирилица
01/07/2023 |  16:03 ⇒ 16:05 | Аутор: РТРС

Бањац: Шмит мора знати да ово није Други свјетски рат

Предсједник Народне партије Српске Дарко Бањац рекао је да Кристијан Шмит грубо крши међународно право с обзиром да га није именовао Савјет безбједности УН и да се у Српској неће спроводити његове одлуке, као што је данашња када је саопштио да ставља ван снаге одлуке Народне скупштине о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ.
Дарко Бањац - Фото: РТРС
Дарко БањацФото: РТРС

- Кристијан Шмит је лицемјер који је дошао из Њемачке јер није изабран у складу с правом и законом - рекао је Бањаац.

Он је навео да је Уставни суд БиХ без присуства судије из Републике Српске мијењао правилник, што није смио нити је то могао.

Бањац је рекао да ће се Република Српска борити против тога и додао да одлуке, које је саопштио Кристијан Шмит, не важе за Републику Српску.

- Оне нису валидне, не вриједе ништа. Мени је жао Шмита зато што показује те особине које је некада имао његов народ у Другом свјетском рату. Мора да зна да ово није Други свјетски рат, мора да зна да је ово слободна земља и да ћемо се борити против сваког урушавања уставног поретка БиХ - истакао је Бањац, који је и посланик у Народној скупштини Републике Српске.

Он је додао да управо Кристијан Шмит руши уставни поредак БиХ и Дејтонски мировни споразум.

- Лажни високи представник нека објасни како се може представљати високим представником када га није именовао Савјет безбједности и нека објасни како је Уставни суд БиХ без присуства судије из Републике Српске мијењао правила - рекао је Бањац за Срну.

Истакао је да је ријеч о лакрдији.

- Само нека зна да смо ми слободарски народ. Проћи ће као његови сународници у Другом свјетском рату - закључио је Бањац.

Њемачки држављанин Кристијан Шмит, који се представља као високи представник у БиХ, рекао је да је "одлучио да неће ступити на снагу закон којим се укида обавеза укидања одлука високог представника у Службеном гласнику Републике Српске и Закон о неспровођењу одлука Уставног суда БиХ на територији Републике Српске".

Он је додао да ће измијенити и Кривични закон БиХ тако што ће се радње којима се, како каже, нарушава уставни поредак БиХ третирати као кривично дјело.