latinica  ћирилица
01/07/2023 |  16:00 | Аутор: СРНА

Мазалица: Непостојеће одлуке непостојећег високог представника

Замјеник предсједника клуба СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица рекао је за Срну да се неће примјењивати одлуке Кристијана Шмита, који је данас саопштио да ставља ван снаге одлуке Народне скупштине о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ.
Срђан Мазалица - Фото: РТРС
Срђан МазалицаФото: РТРС

- Те одлуке нећемо објавити у Службеном гласнику и наравно да ћемо примјењивати одлуке Народне скупштине које смо донијели, односно Закон о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ - рекао је Мазалица.

Он је указао и на закључке са сједнице Народне скупштине у којима се говори о заштити појединаца који буду поштовали законе Републике Српске и додао да је Шмит кренуо путем на којем не може изгурати до краја оно што је наумио.

- Одлуке Народне скупштине неће и не може поништити. Оне ће остати на снази. Свако његово уплитање у рад институција које треба да обезбиједе мир и ред у земљи може се окренути против њега. На крају баладе он ће бити само тужни чикица који је само пуно причао, покушао нешто да уради и није успио у свом науму - навео је Мазалица.

Мазалица је закључио да ће се све завршити пропашћу ауторитета ОХР-а, односно непостојећег високог представника у БиХ.

Њемачки држављанин Кристијан Шмит, који се представља као високи представник у БиХ, рекао је да је "одлучио да неће ступити на снагу закон којим се укида обавеза укидања одлука високог представника у Службеном гласнику Републике Српске и Закон о неспровођењу одлука Уставног суда БиХ на територији Републике Српске".

Он је додао да ће измијенити и Кривични закон БиХ тако што ће се радње којима се, како каже, нарушава уставни поредак БиХ третирати као кривично дјело.