latinica  ћирилица
25/06/2023 |  09:42 ⇒ 09:45 | Аутор: СРНА

Берба боровнице касни, цијена 20 КМ за килограм

Берба боровница по брдима изнад Сребренице почела је са закашњењем од десетак дана у односу раније, а почетна цијена овогодишњег рода је 20 КМ по килограму.
Боровнице (Фото: EPA/RALF HIRSCHBERGER/илустрација) -
Боровнице (Фото: EPA/RALF HIRSCHBERGER/илустрација)

Један од најбољих познавалаца терена гдје се налазе најбољи боровњаци у сребреничкој општини Драган Цвјетиновић рекао је Срни да је због кишног прољећа слабији род него ранијих година и да касније сазријева за бербу.

Цвјетиновић, који годинама иде у бербу боровница, а некад води и друге који долазе туристички, каже да је овогодишња почетна цијена 20 КМ за килограм, али да ће за неколико дана бити мало нижа када буде сезона пуног зрења боровнице.

То потврђују и други који су ових дана кренулу у бербу и истичу да су плодови ситнији и потребно је више времена да се набере одређена количина у односу на године када су плодови бивали крупнији.

Најбољи берачи дневно наберу од шест до осам килограма, док су у сезонама, када је род био бољи и крупнији, брали и до 15 килограма.

Мање је и берача у односу на раније године.

- Млађи неће, а старији због окомитог и неприступачног терена не могу да иду у бербу - каже Милојка Петровић, која свакодневно бере боровницу.

Она дневно набере седам до осам килограма боровнице и то јој омогућава солидну зараду, али је пробелм што неким данима нема купаца и не може да прода убрану количину.

Берачи причају да ове године још нема накупаца да откупљују боровницу као претходних година, јер је ријеч о малим количинама због којих немају интерес да долазе.

- Ранијих година је по стотину берача из Сребренице и Братунца брало боровнице изнад Губера, по брду Кварц и Прибићевцу. Неки су умрли, неки болесни и не могу да раде овај напоран посао, неки су засадили малину, па не могу да стигну, а највише их је одустало због немогућности продаје - рекла је једна од берачица.

Берачи очекују да ће се наредних дана појавити откупљивачи и да ће их увече сачекивати изнад сребреничке пијаце, гдје се обавља продаја убраних количина овог воћа.

Берба боровнице је прилика за додатни извор прихода многим породицама, које на тај начин обезбјеђују средства за набавку огрева, зимнице и друге потребе.

Боровница са овог подручја је изузетног квалитета и веома је цијењена и тражена на тржишту.