latinica  ћирилица
23/06/2023 |  16:21 ⇒ 17:14 | Аутор: РТРС

У Билећи церемонија полагања камена темељца за изградњу ХЕ Дабар (ФОТО/ВИДЕО)

У мјесту Вријека, општина Билећа, у току је церемонија полагања камена темељца за изградњу Хидроелектране Дабар, у оквиру истоименог пројекта, чија је реализација почела 2016 .године.
Церемонија свечаног отварања главних радова на ХЕ Дабар - Фото: РТРС
Церемонија свечаног отварања главних радова на ХЕ ДабарФото: РТРС

Ријеч је о хидроелектрани инсталисане снаге 160 мегавата, у оквиру подсистема "Горњи хоризонти", првој која се гради у региону, послије више од тридесет година.

Наставак изградње пројекта повјерен је кинеској компанији "Гезуба група", а коштаће 222 милиона евра, од чега је већи дио кредит кинеске Ексим банке.

- Завршене су све процедуре са кинеским партнерима кад је ријеч о ХЕ Дабар, од данас почиње рок од 46 мјесеци када би она требало да буде на мрежи - истиче Вишковић.

 Церемонија свечаног отварања главних радова на ХЕ Дабар (Фото: РТРС)

Рок за изградњу је 46 мјесеци, а електроенергетском систему Републике Српске требало би да да нових 500 гигават часова електричне енергије.

Доводни тунел 12,4 километра биће завршен у овој години, а Кинези би требало да заврше преградну брану Хидроакмулације Невесиње, цјевовод до електране и саму хидроелектрану, далековод и канал кроз Дабарско поље, дужине 6,4 километра.