latinica  ћирилица
23/06/2023 |  13:47 ⇒ 15:20 | Аутор: РТРС

У понедјељак Колегијум о заказивању сједнице о Уставном суду БиХ

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић сазвао је за понедјељак, 26. јун, сједницу скупштинског Колегијума.
НСРС - Уставни суд БиХ (илустрација) - Фото: РТРС
НСРС - Уставни суд БиХ (илустрација)Фото: РТРС

Сједница Колегијума заказана је за 10.00 часова, најављено је из НСРС.

Колегијум би требало да утврди приједлог дневног реда и термин одржавања осме посебне сједнице Народне скупштине Републике Српске.

Замјеник шефа Клуба СНСД-а у НСРС Срђан Мазалица изјавио је да ће Колегијум у понедјељак заказати сједницу Народне скупштине о Уставном суду БиХ, с обзиром на то да је истекао рок дат овом суду да укине спорну одлуку.

Мазалица је рекао да би сједница Народне скупштине вјероватно требала бити одржана у уторак, 27. јуна.

- На сједници ће се расправљати и вјероватно донијети одлука о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ у Републици Српској, јер овај суд нема одговарајући легитимитет из Српске, донио је низ штетних одлука прегласавањем судија из Српске и последња одлука, која је својеврсни државни удар, подијелила је БиХ на двије половине јер је Уставни суд прекршио своје правило и искључио судије из Српске из обавезног кворума о одлучивању - рекао је Мазалица за Срну.

Он је нагласио да Уставни суд БиХ на тај начин самостално доноси одлуке без судија из Републике Српске и практично је постао уставни суд Федерације БиХ.

Уставни суд БиХ није дао никакав одговор након захтјева из Републике Српске да данас до 12.00 часова повуче спорну одлуку о брисању члана 39 Правилника тог суда.

Представници власти Републике затражили су у уторак, 20. јуна, да Уставни суд БиХ до данас у подне укине ту одлуку о измјени Правила овог суда и врати је на одлуку од прије.