latinica  ћирилица
26/04/2023 |  09:28 ⇒ 09:37 | Аутор: sputniknews.com

Оштра реакција Норвешке послије пада шведске ракете: Веома озбиљан инцидент, могућа велика штета

Норвешка је оштро реаговала због тога што је Шведска није одмах обавијестила о својој истраживачкој ракети која се срушила у планинама на крајњем норвешком сјеверу.
Норвешка застава (Фото: EPA/BRITTA PEDERSEN, илустрација) -
Норвешка застава (Фото: EPA/BRITTA PEDERSEN, илустрација)

Истраживачка ракета, коју је у понедјељак ујутро лансирала Шведска свемирска корпорација, покварила се и пала на територију сусједне Норвешке.

Ракета, лансирана из свемирског центра у Кируни, пала је на обронак планине у општини Малселв на крајњем сјеверу Норвешке, око 10 километара од најближег насељеног подручја.

У том инциденту није било повријеђених и није пријављена материјална штета.

- Пад овакве ракете је веома озбиљан инцидент који може да изазове велику штету. Када дође до таквог кршења границе, кључно је да одговорни одмах обавијесте надлежне норвешке власти одговарајућим каналима - наводи се у саопштењу норвешког министарства.

Министарство је такође указало да потрага за дијеловима ракете није требало да почне без норвешког одобрења које није дато, преносе агенције.

Норвешка управа за цивилно ваздухопловство саопштила је да је за инцидент сазнала из саопштења за медије Шведске свемирске корпорације, објављеног у понедјељак.

Ракета је изводила експерименте у нултој гравитацији на висини од 250 километара.

- Ракета је имала нешто дужу и западнију путању него што је израчунато и слетјела је након завршеног лета 15 километара унутар територије Норвешке. Потрага за дијеловима је у току - наведено је у саопштењу Шведске свемирске корпорације у понедељак.