latinica  ћирилица
26/04/2023 |  09:27 ⇒ 09:43 | Аутор: sputniknews.com

Шведска ракета скренула са путање и завршила на територији земље чланице НАТО

Ракета за истраживање у нултој гравитацији коју је лансирала Шведска свемирска агенција скренула је са курса и слетјела у планине сусједне Норвешке, потврдиле су шведске власти.
Полиција - Фото: СРНА
ПолицијаФото: СРНА

Корисни терет ракете је извучен и превезен назад на шведско лансирно мјесто. Повријеђених нема, а увиђај је у току, саопштили су надлежни.

Ракета ТЕКСУС-58 лансирана је из свемирског центра Есранге на сјеверу Шведске.

- Требало је да има нешто дужу и западнију путању, међутим и слетјела је након 15 километара у Норвешку, око 40 километара сјеверозападно од планираног мјеста за слијетање, наводи се у саопштењу свемирског центра Шведске (ССЦ).

- Слетјела је у планине на 1.000 метара надморске висине и десет километара од најближег насеља - рекао је портпарол ССЦ Филип Олсон за Ројтерс.

ССЦ је саопштио да је контактирао шведске и норвешке власти "убрзо након слијетања".

- Технички детаљи око путање лета се сада истражују. Ово је одступање које схватамо озбиљно. Сада истражујемо разлог - рекао је Марко Коберг, шеф ракетних операција у Есранџу, додајући да је прерано за спекулације.

Ракета је била дио програма који је наручила Европска свемирска агенција и летјела је до висине од 250 километара како би извела три експеримента у нултој гравитацији.

Два експеримента, ВИПер и Первавес, односе се на истраживање "зелене транзиције", док је трећи, назван ИЦАПС, истраживао процес формирања планета.