latinica  ћирилица
28/03/2023 |  07:46 | Аутор: ТАНЈУГ

Краљица Елизабета II тражила да јој Њемачка поклони скупе коње

Два коња прикладна за краљицу, молимо, то је оно што је протокол британске круне тражио као поклон током државне посјете британске краљица Елизабете II Њемачкој 1978. године, пише њемачки недјељник Шпигл.
Посјета краљице Елизабете Њемачкој 1978. године, сусрет са канцеларом Хелмутом Шмитом (Фото: EPA/DPA) -
Посјета краљице Елизабете Њемачкој 1978. године, сусрет са канцеларом Хелмутом Шмитом (Фото: EPA/DPA)

Захтјев да Њемачка обезбиједи овако скуп поклон за британску краљицу изазвао је тада невјерицу међу њемачким политичарима који су израчунали да краљичин захтјев кошта више од било ког другог захтјева неког шефа стране држеве који је посјетио Њемачку од краја Другог свјетског рата, преноси АП.

Ипак, тадашњи њемачки предсједник Валтер Шел одобрио је овај "краљевски поклон" у интересу добрих билатералних односа, наводи се у чланку хамбуршког недјељника који се позива на архивске податке.

У чланку Шпигла се такође наводи да је омиљени аперитив покојне британске краљице био џин-тоник, као и то да Елизабета II није вољела хеликоптере.

У архивској грађи се наводи да је британска амбасада била забринута због могућих протеста локалног становништва уколико би Елизабета II током своје посјете Њемачкој 1992. године посјетила Дрезден, град који је био сравњен са земљом у савезничким бомбардовањима током Другог свјетског рата.

На крају је ипак присуствовала служби у локалној цркви и углавном је добро дочекана од стране локалног становништва, пише Шпигл.

Још једно осјетљиво питање искрсло је током те посјете - да ли да Елизабета II одржи говор у Бундестагу.

Шпигл је пише да је тадашњи њемачки канцелар Хелмут Шмит изнио примједбе с тим у вези, вјероватно због свог дуготрајног незадовољства у вези са напорима које је улагала Велика Британија у намјери да блокира поновно уједињење Њемачке.

Елизабета је укупно пет пута била у државним посјетама Њемачкој, посљедњи пут 2015. године, али Шпигл је објавио само архивске податке старије од 30 година.