latinica  ћирилица
28/03/2023 |  07:21 ⇒ 07:23 | Аутор: ТАНЈУГ

Сјеверна Кореја представила нове, мање нуклеарне бојеве главе

Сјеверна Кореја представила је нове, мање нуклеарне бојеве главе, а лидер те земље Ким Џонг Ун посетио је Институт нуклеарног наоружања и позвао на повећање производње те врсте оружја, јавила је данас државна сјеверокорејска агенција КЦНА.
Ким Џонг Ун представио нуклеарне бојеве главе (Фото: EPA-EFE/KCNA) -
Ким Џонг Ун представио нуклеарне бојеве главе (Фото: EPA-EFE/KCNA)

Ким Џонг Ун је истакао да непријатељ Сјеверне Кореје није ниједна држава или посебна група људи, већ сам рат и нуклеарно разарање, преноси Ројтерс.

Према његовим ријечима, политика проширења нуклеарног арсенала Сјеверне Кореје је усмјерена искључиво на одбрану земље и регионалног мира и стабилности.

Фотографије нових, мањих нуклеарних бојевих глава, названих Хвасан-31, које је објавила КЦНА, изазвале су забринутост међу стручњацима, преноси Ројтерс. Професор нуклеарног инжењерства на Националном универитету у Сеулу Куне Ј. Сух оцијенио је да су нуклеарне бојеве главе Сјеверне Кореје вјероватно побољшане у односу на 2016. годину.

- Имају нешто моћније на мањем простору...То је забрињавајуће - рекао је Сух.

Ванредни професор са америчког Института међународних студија за неширење нуклеарног оружја у Мидлберију Џорџ Вилијам Херберт изјавио је да фотографиије сугеришу да сјеверокорејско нуклеарно оружје "има побољшану величину, а вјероватно и напреднији дизајн."