latinica  ћирилица
24/03/2023 |  16:58 ⇒ 17:01 | Аутор: СРНА

На Превлаци, у Тивту и Топлој одата почаст жртвама НАТО агресије (ФОТО)

На Превлаци је данас служен парастос и уприличено полагање вијенаца страдалим у Нато агресији на СР Југославију прије 24 године.
У Топлој служен парастос за све страдале током НАТО бомбардовања - Фото: СРНА
У Топлој служен парастос за све страдале током НАТО бомбардовањаФото: СРНА

Његово преосвештенство владика будимљанско-никшићки Методије са свештенством служио је литургију и парастос свим жртвама бомбардовања, које је трајало скоро три мјесеца у прољеће 1999.

Након тога, на градском гробљу Брдишта у Тивту служен је помен Тивћанима страдалим у ратним дејствима – припаднику 63. Падобранске бригаде Марку Аврамовићу који је погинуо 1999. у борбеним дејствима на Косову, као и припаднику МУП-а Србије Драгану Бјелановићу који је живот на Косову изгубио 1998.

Обиљежавању 24 године од НАТО бомбардовања присуствовали су амбасадор Русије у Црној Гори Владимир Маслеником, генерални конзул Србије у Црној Гори Мићо Роговић, предсједник општине Тиват Жељко Комненовић, те предсједник Скупштине општине Тиват Миљан Марковић, а вијенац на гробове страдалих Тивћана положила је делегација овдашњег ОБНОР-а.

Војничку почаст Аврамовићу и Бјелановићу исказали су и униформисани припадници Удружења војних ветерана тадашње Војске Југославије, међу којима је био и свештеник Миајло Бацковић, секретар владике Методија који је крајем деведестих био припадник специјалне јединице Војске Југославије – 63. Падобранске бригаде у Нишу. Међу окупљенима су били родбина и пријатељи погинулих Аврамовића и Бјелановића.

На Превлаци служен парастос за све страдале током НАТО бомбардовања (Фото: Срна)

И у Цркви Вазнесења Господњег на Топлој данас је служен парастос за све жртве НАТО агресије.

Парастос је служило бројно свештенство, након чега је архијерејски намјесник херцегновски протојереј ставрофор Обрен Јовановић у бесједи рекао да су бомбардовали СР Југославију из само њима знаних разлога, те подсјетио да је бомбардовање започело због Косова и Метохије.

- Видимо да непреболна рана траје и до наших дана. Видимо ову невољу која се надвила над народом, који је остао вјерно да чува огњишта на Космету да чува краља Светог Стефана Дечанског, Светог Јоаникија Девићскога, да чува ћивоте архијепископа и патријараха српских, да чува оне дивне старице монахиње у Пећкој патријаршији, Зоћишту и свим другим манастирима у којима монаси живе - навео је Јовановић.

Парастосу поводом сјећања на НАТО бомбардовање, поред осталих, присуствовали су потпредсједник општине Мирко Мустур, секретар за друштвене дјелатности Митар Кисјелица, одборници Зоран Лазаревић и Јован Суботић.

Данас су се навршиле 24 године од почетка агресије НАТО-а на СР Југославију у којој је током 78 дана бомбардовања убијено 2.500 људи, међу којима најмање 79 дјеце, док је употреба забрањене муниције са осиромашеним уранијумом изазвала тешке посљедице по здравље становништва, а цијела земља претрпјела страшна разарања.