latinica  ћирилица
08/03/2023 |  10:41 ⇒ 10:58 | Аутор: СРНА

У плану увођење мале и републичке матуре

У Републици Српској планирано је увођење мале матуре за ученике деветих разреда основних школа и републичке матуре за ученике четвртих разреда средњих школа као додатно средство провјере квалитета рада школа и постигнућа ученика, рекли су у Министарству просвјете и културе.
Ученици - Фото: РТРС
УченициФото: РТРС

Експериментално тестирање из српског језика/језика бошњачког народа биће организовано 13. јуна, а 14. јуна из математике, а биће обухваћени сви ученици деветих разреда из 94 основне школе чије је школовање било по редовном Наставном плану и програму.

Из Министарства подсјећају да је због сложене епидемиолошке ситуације био заустављен процес експерименталне провјере постигнућа ученика и да су се сада стекли услови да се организује експериментална мала матура у 94 основне школе од укупно 187.

Ресорно министарство у сарадњи са Републичким педагошким заводом планира за наредну школску 2023/2024. годину да први пут организује обавезну малу матуру у свим основним школама у Републици Српској.

- Важећим Законом о средњем образовању и васпитању дефинисано је да ће резултат који ученик оствари на малој матури бити један од критеријума за упис ученика у први разред средње школе - наводе из ресорног министарства за Срну.

Из овог министарства наводе да је Законом о средњем образовању и васпитању омогућено да Републички педагошки завод настави процес анализе примјера добре праксе у региону и свијету и испуњавање свих потребних услова за увођење републичке матуре.

"Након што се обезбиједе сви потребни услови за увођење републичке матуре за ученике четвртих разреда средњих школа, биће покренути разговори са Министарством за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво о оправданости и могућности да се резултати тестирања користе, не само за вредновање квалитета рада школа, већ и за упис ученика на високошколске установе у Српској", истичу из Министарства.